Brzi recept
7

Iskoristite koru lubenice i napravite odlični napitak koji može trajati mjesec dana

Klix.ba
Foto: Tom Hunt/Guardian
Foto: Tom Hunt/Guardian
Ljeto je pravo vrijeme za lubenice koje možete pronaći u gotovo svakoj prodavnici. Pored toga što ovu slasnu crvenu voćku možete iskoristiti za razne napitke, salate i slastice, donosimo vam i odličan recept za iskorištavanje njene kore.

Koru lubenice obično svi bacaju, ali ona može biti odličan sastojak za razne napitke. Stoga, idući put kada pojedete lubenicu, iskoristite i njene ostatke.

Za pripremu odličnog napitka od kore lubenice potrebno vam je oko 400 grama kore lubenice, izrezane na male komade s crvenim i bijelim dijelom. S takve kore lubenice ogulite zelenu koru.

U šerpu stavite 275 mililitara vode, 100 mililitara sirćeta, kašičicu crvene paprike, četiri čajne kašike soli i 100 grama šećera. Sve zagrijte na pećnici i prije prokuhavanja napitka dodajte i nekoliko komada kore od lubenice. Još nekoliko minuta kuhajte napitak do proključavanja.

Sok i komade kore lubenice koje ste dobili sipajte u stakleni galon i na vrhu dodajte nekoliko komada čili paprike. Ovako pripremljen napitak i koru lubenice možete konzumirati kad se ohladi, a u frižideru može stajati po mjesec dana i duže.