{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska zabranjuje "odrezak" od soje i vegetarijansku "kobasicu"

S
20.4.2018. u 15:40
9
23
Francuska zabranjuje "odrezak" od soje i vegetarijansku "kobasicu"
9
Francuska zabranjuje "odrezak" od soje i vegetarijansku "kobasicu"
U Francuskoj će biti zabranjeni proizvodi čiji se nazivi dovode u vezu sa mesom, a osnova im je povrće, kao što su odresci od soje ili vegetarijanske kobasice, zbog dovođenja potrošača u zabludu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Proizvođači hrane više neće moći da koriste izraze "odrezak", "kobasica" ili bilo koji drugi termin koji se vezuje za meso u opisu proizvoda, ukoliko on nije djelimično ili u cijelosti napravljen od mesa.

Ova mjera odnosit će se i na vegetarijanske ili veganske proizvode koji se na tržište plasiraju kao mliječne alternative.

Nepoštivanje ovih mjera rezultirat će novčanom kaznom do 300.000 eura.

Ovaj propis, koji je pridodat kao amandman na Zakon o poljoprivredi, predložio je poslanik koji je farmer i tvrdi da proizvodi kao što su veganske kobasice i druge vegetarijanske alternative zbunjuju potrošače.

"Važno je boriti se protiv lažnih tvrdnji. Naši proizvodi moraju da budu pravilno označeni: izrazi 'sir' ili 'odrezak' bit će rezervisani za proizvode životinjskog porijekla“, rekao je Jean-Baptiste Maunier, član političkog pokreta "republika u pokretu" predsjednika Emmanuela Macrona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: