Komentari (96)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ja kao sto su rekli cigara nije stetna na zdravlje... nemoj mi te price... Sto onda razvijene drzave nama prodaju to smece a od nas kupuju kvalitetnu prirodnu hranu. Nek sebe hrane a nasu drzavu i nas pstave da jedemo sta mi hocemo Nakon poplava su donirali tone GM sjemena seljacima kako bi upropastili ovu cistu prirodu... tako zli ljudi... mogu oni pojest naj zdraviju hranu ali su im duse i srca toliko bolesna da im to nikakvog hajra nece imati
A kako krave daju mlijeko i to svaki dan på 30-40 litara, a nigdje teladi. Ili kako koka snese jaje svaki dan. Davno smo mi napustili prirodu. Ko je zeljan prirode nek jede paradajiz samo ljeti.
i vama plate da vi serete i lazete narodu ono sto oni hoce jebo vam aljo mater,zajedno sa svim bivsim celnicima svih banana drzava na prostoru bivse SFRJ a ovo je samo jedan banalan primjer kupljenog i nepismenog "novinarstva" i pisanja o necemu o čemu nemas pojma
i vama plate da vi serete i lazete narodu ono sto oni hoce jebo vam aljo mater,zajedno sa svim bivsim celnicima svih banana drzava na prostoru bivse SFRJ a ovo je samo jedan banalan primjer kupljenog i nepismenog "novinarstva" i pisanja o necemu o čemu nemas pojma
Ovi ko SANU poceli mitove da pisu.
Ne samo Američki naučnici nego i Svjetska Zdravstvena Organizacija kaže da je GMO siguran za konzumaciju ali narod se hrani anti-gmo propagandom na sve strane. Inzulin sinteticki za dijabeticare je nastao zahvaljujuci genetskom inzinjeringu.
A ne kažu ovi naučnici koliko su para dobili ispod stola da potvrde tu tezu koliko ih već te iste korporacije plaćaju da podržavaju GMO proizvodnju...
Tu pricu mozete prodavati svojim debelim amerikancima koji se guse jeduci hamburger i MC koji je pun rakovskih oboljenja bogami meni necete prodavati tu pricu majku vam vasu kapitalissticku.
I onda je došao Monsanto i zamotao čokoladu u omot.....
Article sponsored by Monsanto
Najvece lazi su uvek dolazile iz te zemlje,najvece zablude,najvece prevare,svo zlo sto postoji dolazi odatle (izuzev Bakira) ,promenjuju istoriju kako im se svidja,promenjuju skolstvo,ceo svet vodi u zabludi i kojekakvim lazima.Pa eto vam ga vas American dream u kojem ste se tako fino posrali da imate jos budala po svetu koji sanjaju o tome.
amerika je to rekla, mora da je istina...
Da li mi neko od ovdašnjih stručnjaka može objasniti šta je konkretno štetno na genetski modificiranoj hrani? Jer ja fakat ne razumijem iz kojeg biološkog ili hemijskog principa proističe ova navodna štetnost. GMO hrana se razlikuje svojom genetskom informacijom od vrste od koje je napravljena. Dakle, ako je GMO hrana štetna, onda je po istoj logici štetan recimo kupus, jer mrkva je zdrava, a kupus se razlikuje genetski od mrkve, dakle mora biti štetan.
Molim da ne koristite idiotske "argumente" tipa "zar to nije očito", "samo glup ne vidi", "neprirodno je i fuj", "Zapadu je smetala Jugoslavija pa ju je uništio i sad truje ono što je ostalo" i sl. Stvarno me zanima.
pa kako objasniti nekome šta je GMO, a on jedva i osnovnu školu završio, za DNK je čuo prvi put na nekom žutom portalu i sad misli da je uber stručnjak za genetičko inženjerstvo.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Sastala se grupa stručnjaka u USA i naheklala 400 stranica teksta o tome kako je GMO OK. Inače USA naučnici su eksperti kako od jednostavnog i logičnog nakarikati studiju da bi dokazali kako je to ipak nešto komplikovano i nelogično. Sabiranje 1+1=2 oni su napisali milijardu formula i gimnastike na 400 strana da bi dokazali da je 1+1=3. Svakom lajiku je jasno da kad se igraš sa DNK da je to lančana reakcija modifikacije svih onihk koji su u dodiru sa modifikacijo direktno ili indirektno.
"Svakom lajiku je jasno da kad se igraš sa DNK da je to lančana reakcija modifikacije svih onihk koji su u dodiru sa modifikacijo direktno ili indirektno." Molim te reci nam šta je još jasno ovim nekim "lajicima", jedva čekam.
nikakav problem, ostavite to sve za sebe
Mi, prije svega, trebamo povuci razliku izmedju upotrebe zastitnih hemijskih sredstava - pesticida pri proizvodnji hrane,... i GMO hrane. Herbicidi, insekticidi, fungicidi,... su dokazano je, otrovni za ljude, okolinu, za pcele, ribe, zivotinjski svijet - ukoliko se ove hemikalije koriste prekomjerno i nestrucno. GMO je nesto dobijeno u laboratoriji, manjim promjena na subcelijskom nivou, na nivou hromozoma. Cilj je da se ojacaju neka svojstva biljaka, recimo otpornost na ovo ili ono, poboljsa sadrzaj, svojstva ili ucinkovitost poljoprivrednih proizvoda. Znaci, GMO je, zapravo, u izvjesnom smislu i pozitivan, dobrodosao, tamo gdje iskljucuje, npr. primjenu herbicida (jer je vec stvorena sorta otporna na korove)... I, ako dublje razmislimo, ovakve procese, koji se u laboratoriji odvijaju, pod okom strucnjaka - takvi procesi se odvijaju u prirodi, u ekosistemima hiljadama puta, spontano. Moguci su pri, npr., oprasivanju insektima ili vjetrom, pri spontanim mutacijama, crossing-over,...sve se to odvija na nivou gena, i ruku na srca, cesto niti je pozeljno, niti kontrolisano. Ili, uzmimo lijekove koje nam ljekar propise, a koji su vjestacki stvoreni i uneseni u organizam takodje djeluju na molekularnom nivou u celiji. Sta je, onda, sa biotehnologijom, genetskim inzinjeringom, oblastima koje obecavaju lijecenje i preventivu neizlijecivih bolesti? Sve su to primjeri manipulacija na istom nivou - hromozoma. Stvar je u podsvijesti, zapazanju, medijskoj propagandi: lijek je, rekli su, dobar po nas, jer ce nam pomoci da ozdravimo. GMO nije! Meni, jos jedan pokazatelj ljudske konzervativnosti. Da ne koristimo tezi izraz.
Ispravka:... tamo gdje iskljucuje npr. primjenu **pesticida**(jer je stvorena sorta otpornija na **bolesti, stetocine**)
Eto mi ćemo vjerovati vama amerikancima, ljubi vas majka :D