Gastro
Američka akademija nauka: GMO hrana nije štetna za ljude i životinje
Klix.ba
17.5.2016. u 21:46
30
96
Američka akademija nauka: GMO hrana nije štetna za ljude i životinje
30

Genetski modifikovani usjevi sigurni su za ishranu ljudi i životinja i nisu uzrokovali porast oboljenja od karcinoma, pretilosti, gastrointestinalnih bolesti, bolesti bubrega, autizma ili alergije, objavljeno je u izvještaju američke Nacionalne akademije nauka (NAS).
Riječ o izvještaju napisanom na 388 stranica koji je rezultat iscrpnog istraživačkog rada započetog prije dvije godine. Istraživanje je proveo odbor u sastavu od 50 naučnika, istraživača te poljoprivrednih i industrijskih stručnjaka.
Ovo istraživanje uključilo je i više od 900 studija i podataka u vezi s genetski modifikovanim usjevima u posljednjih 20 godina, odnosno od dana kada su prvi put uvedeni.
Oni navode kako su genetski usjevi sačuvali novac poljoprivrednika u Sjedinjenim Američkim Država, ali da generalno nisu doprinijeli povećanju prinosa. Oni su smanjili populaciju štetočina u određenim područjima poput srednjeg zapada, ali su povećali otpornost na herbicide. Dodaju i da ne postoje dokazi da su genetski usjevi i na koji način mogli utjecati na populaciju kraljevskih leptira.
Izvještaje "Genetski inženjering usjeva: Iskustva i perspektive" trebao je biti objektivan prikaz trenutnog stanja u sigurnosti ekoloških i socijalnih učinaka ovih sve popularnijih usjeve i hrane proizvedene od njih.
U njemu stoji kako nije pronađen nikakav podatak o dugoročnom povećanju određenih zdravstvenih problema nakon uvođenja genetski modifikovane hrane u 1990. godinama u SAD-u i Kanadi, te da ne postoji nikakav veći rizik za zdravlje ljudi koji koriste GE proizvode u poređenju sa konvencionalno uzgojenim.
Udruženja koja se bore protiv genetski modifikovanih usjeva kritizirala su izvještaj navodeći kako je evidentan utjecaj proizvođača na izvještaj.
Ovo istraživanje uključilo je i više od 900 studija i podataka u vezi s genetski modifikovanim usjevima u posljednjih 20 godina, odnosno od dana kada su prvi put uvedeni.
Oni navode kako su genetski usjevi sačuvali novac poljoprivrednika u Sjedinjenim Američkim Država, ali da generalno nisu doprinijeli povećanju prinosa. Oni su smanjili populaciju štetočina u određenim područjima poput srednjeg zapada, ali su povećali otpornost na herbicide. Dodaju i da ne postoje dokazi da su genetski usjevi i na koji način mogli utjecati na populaciju kraljevskih leptira.
Izvještaje "Genetski inženjering usjeva: Iskustva i perspektive" trebao je biti objektivan prikaz trenutnog stanja u sigurnosti ekoloških i socijalnih učinaka ovih sve popularnijih usjeve i hrane proizvedene od njih.
U njemu stoji kako nije pronađen nikakav podatak o dugoročnom povećanju određenih zdravstvenih problema nakon uvođenja genetski modifikovane hrane u 1990. godinama u SAD-u i Kanadi, te da ne postoji nikakav veći rizik za zdravlje ljudi koji koriste GE proizvode u poređenju sa konvencionalno uzgojenim.
Udruženja koja se bore protiv genetski modifikovanih usjeva kritizirala su izvještaj navodeći kako je evidentan utjecaj proizvođača na izvještaj.
Vezani članci
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Za kvalitetniji život
2h 20m

Unapređenjem respiratornih funkcija možete poboljšati opću zdravstvenu sliku
Šest savjeta
4h

Stručnjaci savjetuju kako da pomognete prijateljici da nađe ljubav svog života
Ishemično oboljenje srca
7h 23m

Mučnina i anksioznost su samo neki od simptoma srčanog udara kod muškaraca
Slatki međuobrok
9h 44m

Obradujte svoje nepce slasnim američkim palačinkama koje je lako napraviti
Idealno rješenje
10h 41m

Hong Kong je toliko skup da arhitekti grade kućice od deset kvadratnih metara
Komentari (96)
Email adresa: (nije obavezno)
Tekst ispravke:
Tekst ispravke: