Vježbat ćete jače
21

Zašto je imati fitness prijatelja najbolja stvar za ljude željne dobre forme

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako biste istovremeno mogli raditi dvije stvari koje su dobre za vaše zdravlje, predlažemo vježbanje i provođenje kvalitetnog vremena s prijateljima.

Prvi je sam po sebi razumljiv, ali drugi je možda još važniji nego što biste mislili jer je samoća štetna za vaše zdravlje baš kao 15 cigareta dnevno, prema jednoj studiji iz psiholoških znanosti.

Zato spojite ugodno s korisnim, pozovite najbolju prijateljicu i znojite se zajedno. Osim što ćete ubiti dvije muhe odjednom dobit ćete i mnoštvo pogodnosti, a neki od njih su:

Više ćete uživati u vježbanju

U studiji koja je obuhvatila 117 odraslih osoba sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, oni koji su vježbali s prijateljima (ili supružnikom ili kolegom) rekli su da su uživali u vježbanju više od onih koji su vježbali sami.

Manje su šanse da ćete se povrijediti

Ogledalo u teretani vam neće previše pomoći, ali ako imate prijateljicu s kojom vježbajte ona vam može reći da li ste se sagnuli dovoljno ili jeste li se previše nagnuli naprijed dok radite čučnjeve.

Osjećat ćete manje stresa

Ljudi koji su vježbali na nepokretnom biciklu 30 minuta s prijateljem rekli su da su se nakon treninga osjećali mirnije od onih koji su vježbali sami, pokazalo je istraživanje u časopisu International Journal of Stress Management.

Vježbat ćete jače

Uvijek je dobro imati nekoga s kim ćete se u vježbanju takmičiti. Osobe koje vježbaju u paru rade do 200 posto teže vježbe i vježbaju duže, tvrdi studija provedena na Kansas State Univerzitetu. Razlog za to je što je čovjeku u prirodi da se takmiči.

Nećete odustajati

Ako se pokušate izvući sa treninga, prijatelj koji vas čeka spreman će vas odvući od te ideje. Osim toga vježbanjem s prijateljem lakše ćete ostvariti ciljeve upravo iz razloga što ćete vježbati više i teže vježbe i nećete odustajati.

Ukoliko vaši prijatelji ne žele vježbati s vama pitajte kolege na poslu. Možda je neki od njih zainteresiran da vodi zdrav život kao i vi. Ili pitajte svog trenera da vam preporuči nekog partnera.