Vježbajte i učite
1

Koliko vjerujete svim fitness savjetima koje dobijete: Stručnjaci preporučuju oprez

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Vježbanje postaje sve popularnije, ali sa rastom zanimanja za sport rastu i preporuke o tome kako treba trenirati i šta treba jesti. Stručnjaci poručuju da neki od učestalih savjeta nisu tačni.

Portal The Bright Side navodi na koje savjete posebno trebate obratiti pažnju.

Postoji mit da istezanje pomaže kod bolova u mišićima, međutim ono što je zaista istina jeste da je istezanje neophodno da bi se mišići opustili nakon tjelovježbe.

Ukoliko ste već čuli priču da će rezultati biti bolji što više vježbate, u potpunosti je odbacite. Najvažniji dio tjelovježbe je kvalitet a ne kvantitet.

Ako mislite da je potrebno vježbati što je češće moguće, zanemarite ovaj mit te oslobodite prostor u kalendaru tako da između svakog treninga imate bar jedan dan odmora.

Žene često nailaze na brojna osuđivanja od društva jer im se prebacuje da izgledaju previše muškasto zato što treniraju, međutim, u fitness svijetu se ovo gleda na drugačiji način. Što više žena vježba, to je ljepša i privlačnija drugima.

Ishrana je jako bitna, te iako neki treneri kažu da dijeta nije bitna ukoliko trenirate - to nije ni blizu istine. Željeni rezultat na treningu možete postići samo ukoliko balansirate dijetu sa treninzima.

Jako je bitno naglasiti da raspored treniranja ne mora i vrlo rijetko jeste isti kod svih ljudi. Tako da, ukoliko želite trenirati sa prijateljem, neka svako sebi prilagodi treninge da ne bi došlo do preforsiranja ili sličnih efekata.

Iako ljudi često mjere svoj progres pomoću vage, profesionalci preporučuju korištenje centimetra za praćenje napretka.