Ljudska prava i slobode
82

Konaković, Kapidžić, Nikšić... završili u izvještaju State Departmenta zbog odnosa prema medijima

S. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U novom izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu detaljno su opisani svi detalji koje su Amerikanci zabilježili kao vrstu narušavanja ljudskih prava i sloboda.

Zanimljivo je da se na više mjesta u izvještaju navode detaljni opisi pojedinih političara zbog njihovog odnosa prema medijima.

Tu je svakako najdominantiniji predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Tako je opisano kako je Dodik za vrijeme predizborne kampanje više puta davao negativne komentare o televiziji BN, a na skupu SNSD-a u Banjoj Luci dvojica učesnika su fizički napala snimatelja spomenute televizije je rje odbio da prekine snimanje njihovog nepropisno parkiranog vozila.

Pored toga u izvještaju je navedeno da je Gorica Dodik objavila fotografiju visokog predstavnika Christiana Schmidta i direktora BNTV-a Vlade Trišića uz natpis "Hitler i njegov sluga".

Izvještaj dalje tretira i kritikuje odnos SDA, odnosno pojedinih članova te stranke prema Face TV-u. Tako se u izvještaju spominje kako je Faruk Kapidžić na Facebooku napisao da je Hadžifejzović "bolesni novinar, ucijenjena kukavica i lopov". Naglašavaju da su te uvrede bile reakcija na satirični prilog emitiran na Face Tv-u.

Dodik se spominje i u slučaju kada je pokazao srednji prst prema novinarima ispred Tužilaštva BiH, a kasniej se pravdao da je to uradio smao prema novinarima BNTV-a i Avaza.

Kritikovan je i lider SDP-a Nermin Nikšić jer je u aprilu prošle godine zaustavio novinarku N1 televizije Sunčicu Šehić, uhvatio je za ruku i nazvao je patetičnom.

Dalje, i bivši premijer KS Edin Forto je završio u izvještaju, a kako se opisuje na TVSA je vikao na novinarku pokušavajući da diskredituje njena pitanja.

U izvještaju je završio i čelnik Naroda i pravde koji je reagujući na nepovoljne medijske napise o njemu internet portale označio režimskim i lažovima, optužujući ih da vode kampanju protiv njega. Taj slučaj se konkretno odnosi na Konakovićeve komentare portala Klix.ba.

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federacije BiH, prijetio je 26. oktobra novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva. Novinarka CIN-a radila je priču o Čegarovoj kupovini višemilionskih nekretnina u BiH i Hrvatskoj te ga je kontaktirala kako bi zatražila intervju. Čegar je to odbio te je preko telefona prijetio i psovao novinarki govoreći: “Nemoj više da me zoveš, da ti ne bih došao”, a novinarku je nazvao “četnikušom” – termin koji se odnosi na srpske nacionalističke borce koji se često koristi kao pogrdni naziv za Srbe općenito.

Sutradan je novinarka CIN-a pitala Čegara za komentar ispred Općinskog suda u Dubrovniku u Hrvatskoj, gdje je počelo suđenje Čegru za prevaru. Čegar je burno reagovao i zaprijetio: “Ne teraj me da ti iščupam grkljan!”.

Čegara je 3. novembra, na zahtjev ministra unutarnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, suspendirao s dužnosti zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman”

Također u izvještaju State Departmenta se navode i prijetnje Srđanu Puhalu, Borki Rudić, Slađanu Tomiću i drugim novinarima i medijima, a prije svega zbog prijetnji i poruka koje su dobijali od Jasmina Mulahusića.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje.