Traže pomoć EU
10

Države juga Evrope o migrantskoj krizi: Kažnjeni smo zbog svog geografskog položaja

V. K.
Španija, Italija, Kipar, Malta i Grčka pod velikim pritiskom (Foto: EPA-EFE)
Španija, Italija, Kipar, Malta i Grčka pod velikim pritiskom (Foto: EPA-EFE)
Ministri pet zemalja Južne Evrope koje se nalaze u Evropskoj uniji održale su sastanak povodom problema vezanih za migrantsku krizu te su pozvali ostale članice EU da konačno pokažu solidarnost o kojoj u teoriji mnogo puta govore.

Evropske države sa južnog dijela kontinenta naglasile su kako teret migrantske krize moraju jednako podnijeti sve članice Evropske unije što sada nije slučaj.

Naglašavajući duboko podjele oko ovog pitanja, političari pet južnoevropskih zemalja naglasili su kako dosadašnji sporazumi vezani za migrantsku krizu nisu urodili plodom.

"U svom trenutnom formatu, pakt ne pruža dovoljnu pomoć državama koje se nalaze na jugu Evrope", rekli su ministri unutrašnjih poslova Grčke, Italije, Španije, Kipra i Malte u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Atini.

Nacrt dokumenta, čiji je cilj revizija politike azila i migracija EU, predložila je Evropska komisija prošle jeseni međutim on je naišao na brojna negodovanja naročito zemalja Višegradske skupine na čelu sa Mađarskom koje ne žele prihvatiti kvote za azilante kao dio obaveznog mehanizma solidarnosti.

"Šest mjeseci nakon službenog pokretanja pregovora za novi evropski pakt o migracijama i azilu, i uprkos tome što smo predstavili različite prijedloge u vezi sa zajedničkim stavom naših zemalja, naše osnovne brige i dalje su prisutne, mehanizmi solidarnosti i dalje su nejasni", rekla je Luciana Lamorgese ministrica unutrašnjih poslova Italije.

Ministar unutrašnjih poslova Malte Byron Camilleri u izjavi nakon sastanka također je uputio niz kritika prema državama EU te je naglasio kako su zemlje na jugu Evrope žrtve svog geografskog položaja.

Otkako se izbjeglička kriza intenzivirala izbijanjem ratova u Siriji i Libiji, zemlje na jugu Evrope podnijele su najveći teret migracija, a upravo najveći broj migranata uz pomoć krijumčara nastoji doći do obala Italije, Grčke i Kipra odakle se kreću dalje prema unutrašnjosti Evrope, a upravo jedna od takvih ruta vodi i preko Balkana.

Pet država Južne Evrope organiziralo je određenu vrstu saveza još prošle godine, a pakt je nazvan "Med 5". Sastanak u Atini prvi je od početka formiranja saveza, a cilj je prije svega veća saradnja tranzitnih zemalja po pitanju migrantske krize.