Posljedice korone
153

Provjerili smo šta očekuje putnike na sarajevskom aerodromu: Koliko ranije treba doći i koje su procedure

Dž. L.
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: F. K./Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: F. K./Klix.ba)
Učestale vijesti o masovnim otpuštanjima radnika u velikim aviokompanijama svjedoče da avioindustriju čeka dugotrojan oporavak nakon pandemije. Sigurno je da će taj oporavak biti mnogo teži uz sve mjere koje moraju poštovati putnici i osoblje na svim aerodromima, pa tako i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Predstavnici sarajevskog aerodroma nedavno su s predstavnicima nadležnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i inspekcije održali sastanak o mjerama koje će se preduzimati prilikom rada aerodroma tokom pandemije.

Kontaktirati ambasade

Putnici se prije svega moraju informisati o mjerama, odnosno restrikcijama koje su na snazi u zemlji u koju putuju, ističu iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Najbolji način da dobiju ove informacije jeste da kontaktiraju ambasade zemalja u koje putuju. Sve kontakte mogu pronaći na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH na OVOM LINKU.

"Putnici se mogu informisati i preko aviokompanija, s obzirom da i same kompanije prate mjere svake zemlje posebno, te neće pustiti na let putnika koji nema svu potrebnu dokumentaciju", dodaju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Mjere na aerodromima su različite za svakog avioprijevoznika, te će putnici prilikom kupovine karte biti informisani o njima.

"Putnici prilikom ulaska u BiH moraju popuniti zdravstveni upitnik, odnosno obrazac koji sadrži puno ime putnika, dodijeljeno sjedište, te broj telefona ili e-mail adresu. Riječ je o obaveznom dokumentu koji se potom dostavlja sanitarnom graničnom inspektoru. Obrazac za putnike razvijen je u saradnji WHO-a, ICAO-a i IATA-e kako bi se pomoglo javnim zdravstvenim ustanovama u pronalasku putnika koji su potencijalno bili izloženi zaraznim bolestima", odgovorili su nam iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kada je riječ o odlazećim putnicima, oni na šalteru za registraciju daju zdravstvenu izjavu, odnosno ispunjavaju zdravstveni upitnik, ukoliko je to propisano pravilima avioprijevoznika.

Nošenje maski, dezinfekcija ruku...

Iz aviokompanije FlyBosnia saznajemo da će putnici biti obavezni nositi maske tokom leta, ali ih i mijenjati nakon svako četiri sata, ukoliko let traje duže.

Pored toga, zračni operateri koji obavljaju putničke letove bi trebali obučiti svoje osoblje i članove posade da identificiraju putnike sa znakovima i simptomima koji ukazuju na akutne i respiratorne infekcije, poput temperature, kašlja ili poteškoća s disanjem, te one koji su bili u pogođenim područjima ili u kontaktu s ljudima koji su potencijalno zaraženi koronavirusom.

"Aviokompanija FlyBosnia će, kada god je to moguće zbog tereta putnika, konfiguracije aviona te mase i ravnoteže aviona, razmotriti razmak putnika kroz kabinu. Time će omogućiti razmak između sjedišta. Na primjer, u nizu od tri sjedišta, ono koje je u srediti treba biti prazno. Putnici se neće držati u avionu bez odgovarajuće ventilacije duže od pola sata", kazali su nam iz Fly Bosnie.

Prilikom prijavljivanja, sigurnosnih provjera, ukrcaja i iskrcaja, kao i pasoške kontrole, putnici će morati držati distancu od dva metra. Poziv za ukrcavanje putnika će biti organizovan u dva - tri reda kako bi se smanjilo čekanje na mostu za ukrcavanje.

"Tamo gdje socijalno distanciranje nije moguće, korištenje zaštitnih maski bi se trebalo smatrati alternativom. Putnici bi radi svih mjera trebali dolaziti dosta ranije u odnosu na prijašnje vrijeme dolaska na aerodrom, jer će sve kontrole oduzimati dosta vremena radi sigurnosti naših putnika", poručuju iz Fly Bosnie.

Opće preporuke sarajevskog aerodroma su i dezinficiranje ruku i obuće prilikom ulasku u zgradu Terminala. Dezinfekcioni gelovi su osigurani na svim strateškim lokacijama gdje se kreću putnici.

U zgradu Terminala mogu ulaziti samo putnici bez pratnje. Postavljene su i pregrade od pleksiglasa na check-in šalterima kako bi se smanjila izloženost i mogućnost zaraze zaposlenika aerodroma.

Prilikom ulaska u avion većina kompanija će putnike prozivati po broju sjedišta, od zadnjih prema prvim. Također u auli Terminala i odlazećoj čekaoni, označena su mjesta na kojim putnicima mogu sjediti, a kako bi se osigurala distanca između putnika.

"S obzirom da za sada nemamo velike gužve, dovoljno je da putnici dođu na Aerodrom dva sata prije leta", kazali su nam iz sarajevskog aerodroma.

Letovi na Međunarodnom aerodroma Sarajevo

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo od danas su ponovno uspostavljeni letovi za Beč i Zagreb. Kompanija Croatia Airlines najavila je tri leta sedmično za Zagreb, kao i kompanija Austrian Airlines tri leta sedmično za Beč. Letovi za obje destinacije su najavljeni ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Nadalje nam iz aerodroma otkrivaju da bi aviokompanija Eurowings od sutra jednom sedmično trebala povezivati Sarajevo sa Kelnom u Njemačkoj.

Od nedjelje, 21. juna, sa letovima prema Istanbulu bi trebao započeti i avioprijevoznik Turkish Airlines tri puta sedmično, i to srijedom, petkom i nedjeljom.

Podsjećamo da su letove prema Beogradu i Budimpešti već uspostavile kompanije Air Serbia i Wizz Air, po dva puta sedmično.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo ističu da je za normalizaciju stanja apsolutno nužan uvjet ukidanje restrikcija, kao i potreba da takve ili slične mjere budu poduzete u cijelom svijetu ili u većini zemalja svijeta.

Prema trenutnoj odluci Vijeća ministara BiH, bez ograničenja u BiH mogu ući državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok putnici ostalih država trebaju imati pozivno pismo i negativan test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati.