Prilikom kontrole
2

Na aerodromu u Sarajevu oduzeto 50.970 eura i 5.000 američkih dolara od turskog državljanina

I. Sa.
Foto: UIO BiH
Foto: UIO BiH
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo spriječili pokušaj nelegalnog unosa veće količine novca u saradnji sa službenicima Granične policije BiH.

Pilikom redovne kontrole prljaga i putnika koji su sletjeli na liniji Istanbul-Sarajevo, pregledan je turski državljanin A.H., koji je uz lični prtljag imao sakriven novac u različitim valutama u iznosu od 50.970 eura i 5.000 američkih dolara.

Turski državljanin prije pregleda negirao je da kod sebe ima robu za carinjenje, te je tvrdio da nema ništa osim ličnog prtljaga. Protiv počinioca opisane nezakonitosti bit će pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH podsjeća da svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura su dužni da to prijave carinskim službenicima na međunarodnim graničnim prelazima.

Pozivaju i sve građane da prijave svaki oblik nezakonite trgovine, poreske ili carinske utaje na otvorenu liniju 080 02 06 07. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, napominje se.