Grubeša i Turković
61

Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina tema za novi sukob u Vijeću ministara

D. Be.
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oštro je reagovala na izjavu ministra pravde Јosipa Grubeše koji je nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao da je sve što se događa u vezi s revidiranom Strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina i odnos prema tom dokumentu dokaz da u BiH postoje određeni politički krugovi koji žele da se ovaj proces što više odugovlači.

"Čini mi se da će nam trebati još 300 godina da riješimo predmete ratnih zločina, iako je u revidiranoj strategiji bilo predviđeno da se ti predmeti riješe za tri godine", rekao je Grubeša.

On smatra da postoje određene sile kojima nije u interesu da se krivci izvedu pred lice pravde i da žrtve budu koliko god je moguće više pravično zadovoljene. Grubeša je direktno prozvao ministricu Turković koja je glasala negativno.

"S obzirom na činjenicu da je ishod glasanja bio takav da je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković bila protiv revidirane strategije, morali smo ići u drugi krug", naveo je Grubeša.

Tim povodom reagovala je Turković koja nam je kazala da je povodom ovog pitanja održala niz konsultativnih sastanaka, uključujući i predstavnike žrtava, sa ciljem pronalaska načina implementacije predložene tzv. Revidirane strategije te objasnila šta je zatraženo.

"Suština zahtjeva svih konsultiranih je da se Strategijom treba predvidjeti prioritetno procesuiranje nezavršenih predmeta s "A liste Pravila puta" te da se u predloženu strategiju uvrste detaljni podaci o završenim predmetima A liste, što do sada nije učinjeno", kazala je.

Ministrica Turković ističe da je obaviještena da je od 2016. do 2020. godine, u kontinuitetu osam puta, glavni tužilac ICTY/IRMCT-a Serge Brammertz u svojim izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a upozoravao da se predmeti Pravila puta trebaju završiti, što je učinio i u izvještaju od prije nekoliko dana.

Od glavne tužiteljice BiH, Parlamentarne skupštine BiH, konsultirani zvaničnici i žrtve traže, kao i gospodin Brammertz u svom izvještaju, da kao ovlaštena osoba Tužilaštva BiH na koje je Tužilaštvo ICTY-a 2004. godine prenijelo ovlaštenje iz međunarodnog sporazuma za rad na predmetima Pravila puta i s tim u vezi ustupilo ove predmete, obavijesti javnost o rezultatima na predmetima "A kategorije" Pravila puta kroz brojčani prikaz:

  1. Koliko je izrečeno pravosnažnih presuda
  2. Koliko je predmeta u žalbenom postupku
  3. Koliko je postupaka u toku (potvrđena optužnica)
  4. U odnosu na koliko osoba je provedena istraga
  5. Koliko je predmeta obustavljeno - navesti razloge obustave
  6. Koliko je osoba koje nisu ni u jednoj od prethodnih 5 kategorija.

Turković je dodala i da ovakve izjave ministra pravde BiH Josipa Grubese služe obmanjivanju javnosti i da apsolutno ne doprinose rješavanju problema koje su udruženja žrtava i predstavnici Bošnjaka izrazili još prije dvije godine.

"U pogledu ministrovih navoda o skidanju materijala Ministarstva pravde BiH sa dnevnog reda Vijeća ministara izrazito politikantska je argumentacija da se oni skidaju kako bi se nešto kočilo i opstruiralo. Upravo suprotno, materijali se skidaju, zbog njihove manjkavosti i vrlo često tendencioznosti odnosno namjere da se pravnom normom uobličavaju partikularni politički interesi", kazala je.

Na kraju se navodi da je usvajanje revidirane državne Strategije apsolutni prioritet, a minimum koji treba zadovoljiti jeste dostavljanje podataka o riješenim predmetima te načinima njihovog rješavanja, kao i podataka u kojoj fazi se nalaze predmeti kojima su obuhvaćene osobe s A-liste u radu.

Haški tribunal je 2004. godine predmete protiv 850 osoba označio oznakom A koja se dodjeljuje kada u predmetu ima dovoljno dokaza da se protiv tih osoba može podignuti optužnica u skladu s Pravilima puta.

"Tužilaštvo nije dostavilo analizu, što ministar Grubeša priznaje kada kaže da to ne može narediti tužilaštvu. Međutim, Parlamentarna skupstina je na sjednici koja je održana 28. maja ove godine usvojila zaključak kojim traži detaljnu analizu predmeta kojima su obuhvaćene osobe s A liste. Imajući u vidu da Tužilaštvo podnosi izvještaj Parlamentarnoj skupštini treba insistirati na hitnom provođenju zaključaka i dostavljanju podataka, što je i urađeno na posljednjoj sjednici Vijeća ministara. Uz dužno poštovanje institucije Tužilaštva podatak da je preostalo 190 osoba s A liste u postupcima nije dovoljan da bismo ga mogli nazvati detaljnim, niti u bilo kom smislu analitičnim", navedeno je.