Striktno poštovati zakon
35

Francuska podržala hašku potjernicu za Netanyahuom: U "kontru" SAD-u i Velikoj Britaniji

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuska je suprotstavila stavove sa svojim zapadnim saveznicima, pokazujući podršku Međunarodnom krivičnom sudu sudu (ICC) nakon što je sud objavio planove za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i čelnika Hamas-a Yahye Sinwara.
"Što se tiče Izraela, sudsko predraspravno vijeće odlučit će hoće li izdati ove naloge, nakon što ispita dokaze koje je iznio tužitelj u prilog svojim optužbama", saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

“Francuska podupire Međunarodni kazneni sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama”, saopćilo je ministarstvo.

Pariz je također rekao da upozorava "mnogo mjeseci" na nužnost striktnog pridržavanja međunarodnih humanitarnih zakona, a posebno na "neprihvatljivu razinu civilnih žrtava u Pojasu Gaze i nedostatak humanitarnog pristupa".

Odluka Francuske predstavlja značajno odstupanje od stajališta njenih zapadnih saveznika, poput Velike Britanije i Italije, kao i SAD-a, gdje je predsjednik Joe Biden osudio odluku kao "nečuvenu".

Francuska se ističe kao jedna od rijetkih zapadnih nacija voljnih zauzeti čvršći stav prema Izraelu, uključujući kritiziranje američkog veta na rezolucije o prekidu vatre u Vijeću sigurnosti UN-a i zalaganje za trenutni prekid vatre.

Izrael je nastavio svoju ofenzivu na Gazu unatoč rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre u opkoljenoj enklavi.

Od tada je ubijeno više od 35.500 Palestinaca, od kojih su velika većina bile žene i djeca, a preko 79.600 drugih je povrijeđeno od prošlog oktobra nakon napada Hamasa.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, koji je naredio Tel Avivu da osigura da njegove snage ne počine djela genocida i da poduzmu mjere kako bi zagarantovali pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.