Od jednog do pet dana
0

Nova motivacija za ukrajinske vojnike: "Ko uništi tenk ima tri dana slobodno, za avion pet"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajinski vojnici koji uspiju uništiti rusku borbenu tehniku ​​imat će pravo na dodatni odmor. Ovakvu "motivaciju" je vlada odobrila službeno.

Sistem bi trebao funkcionirati na način da što više vrijednije opreme vojnici unište, to više slobodnog vremena imaju, piše internetski portal ukrajinske televizije Kanal 24. S druge strane Rusija financijski motivira napade na protivničku opremu.

Pet dodatnih dana iznad uobičajenog dopusta bit će za uništenje aviona ili broda. Vojska će vojnicima koji unište protivzračni raketni sistem, helikopter ili radarski sistem protivzračne odbrane dati četiri slobodna dana, tri dana slobodna za tenk, borbeno vozilo pješaštva ili obaranje teške bespilotne letjelice ili projektila velikog dometa.

Jedan dodatni slobodan dan vojnicima će se računati ako unište laku bespilotnu letjelicu dometa do 70 kilometara.

Komandant vojne jedinice može odlučiti da još tri vojnika koji su učestvovali u uništavanju neprijateljske vojne opreme također mogu uzeti dodatni dopust.

Kanal 24 javlja da ukrajinski vojnici imaju pravo na najviše 30 dana odmora godišnje i ne mogu ga uzeti sve odjednom. Također imaju pravo na odsustvo iz ozbiljnih porodičnih razloga.

Slične motivacijske poticaje koristila je i ruska vojska prvih mjeseci rata. Ministarstvo odbrane u Moskvi izvijestilo je da isplaćuje nagrade pripadnicima ruskih snaga za uništavanje ukrajinske i zapadne vojne opreme.

Međutim, ruski vojni bloger Semyon Pegov, koji se naziva mrežnim imenom WarGonzo, osporio je prošlog juna na sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom da su se plaćanja za uništene zapadne tenkove u Ukrajini ili udare na ukrajinske borbene položaje zapravo događala.