Pravdao odluke
31

Pašinjan u parlamentu pokazivao sovjetske karte pa poručio opoziciji: "Odustanite od historijske Armenije"

V. K.
Premijer Armenije Nikol Pašinjan osvrnuo se na zahtjeve opozicije da država mora vratiti teritoriju nekadašnjeg Nagorno-Karabaha te je poručio svim zagovarateljima te ideje da odustanu od nje.

Tokom govora u armenskom parlamentu, Pašinjan je govorio o odnosima s Azerbejdžanom te je rekao kako se države nalaze pred novom erom.

"Put kojim idemo doveo nas je do specifične države sa specifičnim granicama. Ovo nije poraz, već velika pobjeda naše svijesti nad našim osjećanjima", rekao je Pašinjan.

Iako su mnogi Armenci na predaju Nagorno-Karabaha gledali kao poraz, Pašinjan naglašava kako su stvari znatno drugačije.

"U Armeniji se formira državna ideologija čija je srž država, suverenitet i nezavisnost. Ovo je historijsko dostignuće za građane Armenije", poručio je premijer te je pozvao građane da zaborave na uspostavljanje "historijske Armenije".

Na pitanje zašto je četiri pogranična sela predao Azerbejdžanu, Pašinjan je pokazao sovjetsku kartu iz 1976. godine za koju je rekao kako je poslužila kao pravna osnova za taj potez

"Zapravo, sve ove odluke su prošle pravnu analizu kako bi se utvrdilo da li su naše odluke de jure opravdane. I ne sumnjam da j tako jer njihovu zakonitost bilježe naše državne institucije. U to jednostavno ne može biti nikakve sumnje", poručio je.

Također, Pašinjan je bio posebno kritičan i prema sigurnosnoj organizaciji ODKB te je rekao kako su najmanje dvije članice učestvovale u ratu 2020. godine.

"Znam da su najmanje dvije države članice ODKB-a učestvovale u pripremama za rat protiv nas. Ove zemlje su možda stvorile iluzije da su htjele da nam pomognu. Pitanje Karabaha je za te zemlje 'zatvoreno' i da su njihovi krajnji iskorjenjivanje nezavisne Republike Armenije", zaključio je Pašinjan.