Tribina o budućnosti
197

Kojović: Mostar je talac 12 godina, oni koji su napravili problem ne mogu biti dio rješenja

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U povodu pravosnažnosti presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je dat rok od šest mjeseci domaćim vlastima da riješe pitanje neustavnosti Izbornog zakona BiH, odnosno neodržavanja izbora u Mostaru, Bh. blok je održao tribinu "Budućnost Mostara" u tom gradu.

Pitanje održavanja izbora nakon 12 godina u Mostaru se mora riješiti bez obzira na sve, stav je svih aktera večerašnje tribine.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je kazao kako vjeruje da će se izbori u Mostaru ove godine održati, jer više nije sve u rukama lidera SDA i HDZ-a.

Grad talac 12 godina

"Vjerujem da će se riješiti jer na sreću to više nije pitanje koje je samo upućeno bh. parlamentarcima i političkim strankama lidera zbog kojih nema izbora u Mostaru više od 10 godina", kazao je Kojović u Mostaru.

Evropski sud za ljudska prava, kako ističe, propisao je vrlo jasan mehanizam i očekuje od parlamentaraca da to pitanje riješe za šest mjeseci. Ukoliko se to ne dogodi, očekuju od Ustavnog suda BiH da nametne rješenje.

"Mostar je talac već 12 godina jedne politike koja ne želi da se u ovom gradu dogode izbori, jer im je ovako kao što jeste, fantastično, njima odgovara. Međutim građani se ne slažu s tom konstatacijom da je ovo fantastično stanje, kakvo je u Mostaru 12 godina", kazao je Kojović.

Naglasio je kako smatra da ljudi od kojih se očekuje da riješe pitanje Mostara (SDA i HDZ) to neće uraditi.

"Ne vjerujem da će oni doći do rješenja za Mostar, ali vjerujem u Ustavni sud Bosne i Hercegovine", kazao je Kojović.

Uloga OHR-a iluzija

Ulogu visokog predstavnika u BiH, koji prema nekim stavovima mora djelovati zbog toga što su članovi statuta koji je on nametnuo od Ustavnog suda opovrgnuti, smatra iluzijom.

"Postoji puno stvari za koje ja mislim da je predstavnik OHR-a morao reagovati, ali nije i to je jedna iluzija koju sam ja ostavio iza sebe", kaže Kojović.

Činjenicu da o stanju u Mostaru pregovaraju samo SDA i HDZ, bez ostalih stranaka, pa ni onih s kojima čine većinu u Parlamentu BiH, Kojović poredi sa situacijom u BiH.

"Oni koji su napravili problem ne mogu biti dio rješenja“, ustvrdio je Kojović.

Nema vezivanja paketa i potkusurivanja

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je naglasio da su stavovi SDP-a kristalno jasni kad je Mostar u pitanju.

"Nema nove diskriminacije, nema vezivanja paketa sa bilo kojim drugim političkim pitanjem i o Mostaru treba da odlučuju Mostarci, a ne da to bude predmet za potkusurivanje u nekim drugim bh.trgovinama", kazao je Magazinović. Naglasio je kako treba ukloniti diskriminaciju onako kako je rekao Evropski sud za ljudska prava.

"Bez ikakvih egzibicija sa posebnim zakonima, s uređivanjem statuta mimo Gradskog vijeća i to je vrlo jednostavno ako se želi raditi, odnosno vrlo komplikovano kada ne želite to uraditi pa izmišljate hiljadu i jedan razlog zašto to nije moguće", istaknuo je Magazinović.

Ističe da Mostaru ne treba nikakav poseban zakon, nego samo poštovati zakon i odluke sudova.

Vraćanje demokratije u Mostar

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija koja je Evropskom sudu za ljudska prava tužila državu BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru ističe kako se uz većinu narativa koji se vrte u Mostaru vezani za prošlost konačno počelo govoriti o budućnosti Mostara.

"Budućnost Mostara je prije svega vraćanje demokratije u ovaj grad, a to je ono na čemu ćemo prije svega insistirati. Nakon toga vraćanje povjerenja građanima u sam sistem i uključivanje građana u proces odlučivanja koji se tiču njihove kvalitete života. Mislim da se osjećaju prilično isfrustrirani i isključeni, a ovo je način da im se vrati njihovo pravo", zaključila je Baralija.