"Ostajemo ovdje"
90

Vapaj bivših radnica Borca ispred Vlade FBiH: Mi više nemamo od čega živjeti

D. Be.
Trinaest bivših radnica Tvornice konfekcije Borac iz Banovića stigle su u Sarajevo gdje ispred zgrade Vlade FBiH protestuju i traže isplatu doprinosa kako bi mogle otići u penziju. Od radnica i sindikalista mogli su se čuti vapaji i molbe da se ova situacija konačno riješi.

Po dolasku u Sarajevo jedna od žena, Refija Bosankić, je vidno uzrujana poručila da je u Borcu radila 35 godina i ostvarila penziju prije mnogo vremena, a da danas više nema od čega živjeti.

"Tamo sam radila 35 godina, ostvarila penziju davnih dana, ali mi Tuzlanski kanton nije dao da uplatim zdravstveno osiguranje. Staž je uplaćen, a TK nam ne da zdravstveno. Došla sam po ovakvoj vrućini, umorna, pečena i čemerna od svega i svačega. Živim ni od čega, socijalni slučaj. Došla sam da mi se riješi moj status, moja penzija koju sam zaradila. Ne mogu više, gotovo više. Želim da se ovo što prije riješi. Vlada, ima li je gdje?", poručila je Refija.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Na pitanje zašto su došli u Sarajevo pred Vladu FBiH, ako kaže da je problem u Tuzlanskom kantonu, ona je kazala 'da ne zna šta su joj rekli, ali je došla u Sarajevo da se riješi ovo pitanje'.

"Odavde ne idem dok mi se ne poveže. Bit ću ovdje do kraja ako treba, ubit ću se. Nemam kuda više", kazala je.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Druga bivša radnica firme iz Banovića Zumreta Mehkić je rekla da je radila 37 godina i na kraju ostala bez ikakvih primanja.

"I moj muž je radio u istoj firmi kao diplomirani pravnik. Danas je invalid i nepokretan jer je imao dva srčana i dva moždana udara. Mi nemamo primanja. Sramota je da se u 21. vijeku živi bez struje, a mi živimo bez struje. Ne samo ja, ima još takvih radnika. Mi smo pošteno zaradili svoju penziju. Mi ne tražimo milost, već zarađeno", poručila je.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Kako kažu, Vladi Tuzlanskog kantona je bitniji novi vozni park i automobil za predsjednika Skupštine TK nego rješavanje pitanja pet socijalnih slučajeva.

"Država ih je dovela u to stanje, nisu oni krivi za to. Država im nije uplatila doprinose 20 godina, jer je to državna firma", rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.