Bez entitetske većine
0

Parlament odbio da se po hitnom postupku izjasni o izmjenama Izbornog zakona koje je predložila SDA

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je zbog nepostojanja entitetske većine odbio da se izjasni o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koje je predložio klub SDA.

Iako je postojala opća većina u Zastupničkom domu, prijedlog da se o izmjenama zakona raspravlja po hitnoj proceduri je odbijen zbog nepostojanja entitetske većine. Za hitnu proceduru je glasalo 18 zastupnika, protiv je bilo 12, a dva su bila suzdržana.

Ovo znači da će se na sljedećoj sjednici Zastupnički dom ponovo izjasniti o hitnoj proceduri u drugom krugu.

Odbijen je i prijedlog da se po hitnoj proceduri odlučuju o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koje je predložio zastupnik Šemsudin Mehmedović.

Klub SDA je predložio izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile osobama koje su zbog rata promjenile prebivalište iz 1991. godine da na izborima glasaju u općini svoga prebivališta iz 1991. godine.

Mehmedović je predložio izmjene koje bi podrazumijevale da u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin ijedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi