Česti problemi
9

Na singapurskom aerodromu letovi otkazani i odgođeni zbog dronova

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dronovi su uzrokovali odgađanja i preusmjeravanja letova na aerodromu Changi u Singapuru drugi put u posljednjih sedam dana.

Vlasti su saopćile da je 18 letova odgođeno, dok je sedam preusmjereno zbog dronova i lošeg vremena. Prošle sedmice je aerodrom Changi zatvoren, a desetine letova odgođeno zbog dronova koji su se pojavili i ometali normalan rad.

Aerodromi širom svijeta imaju sve više problema s dronovima.

"Ukupno je otkazano 15 odlazaka i tri dolaska, a sedam letova je preusmjereno zbog dronova i lošeg vremena. Podsjećamo javnost da ozbiljno shvatamo korištenje dronova koji mogu predstavljati prijetnju za avijaciju ili ugroziti sigurnost ljudi", saopćile su vlasti koje su pokrenule istragu.

Oni koji koriste dronove blizu aerodroma mogu biti kažnjeni sa 20.000 singapurskih dolara ili 12 mjeseci zatvora.

Prošle srijede je zbog dronova na istom aerodromu odgođeno 37 letova, a jedan je preusmjeren.

Povećanje broja dronova rezultira sigurnosnim problemima za aerodrome širom svijeta. Problema zbog ovih letjelica je imao aerodrom Gatwick u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, a posljedice je osjetilo 140.000 putnika. Aerodrom je bio zatvoren 33 sata tokom tri dana, a oko 1.000 letova je otkazano ili odgođeno. Zbog toga aerodromi Gatwick i Heathrow troše milione funti na tehnologiju protiv dronova.