Košta najmanje 489 dolara
6

DJI predstavio dron Avata 2, bolji i jeftiniji od prethodnika

D. B.
Kompanija DJI je predstavila novi Avata 2 FPV dron, koji predstavlja rijedak slučaj da je nasljednik bolji i jeftiniji od prethodnika.

Novi dron dolazi s boljom kvalitetom slike zahvaljujući Super Wide Angle kameri od 12 MP, koja koristi 1/1.8" senzor, a koji ima prošireni dinamički raspon i mnogo bolje upravljanje u uslovima slabog osvjetljenja jer fizički može primiti više svjetla. Ugao iznosi 155 stepeni te je moguće snimati HDR video do 4K 60 fps, ali i slow-motion 2.7K 120 fps video.

Na raspolaganju je još 5 stepeni nagiba gibmala (negativnih 85 stepeni do 80 stepeni). Maksimalno vrijeme leta je povećano te sada iznosi 23 minute, a tu je i podrška PD brzog punjenja. Novi "Two-Way Charging Hub" ima funkciju akumulacije energije, koja omogućava transfer preostale energije iz više baterija u jednu s najvišim nivoom napunjenosti kako bi se brzo isporučilo više energije u ključnim trenucima.

Maksimalna udaljenost na kojoj je moguć video prijenos iznosi 13 km, odnosno 3 km više u odnosu na prethodni model i to s latencijom od 24 ms. Riječ je o videu rezolucije 1080p pri 100 fps s maksimalnom brzinom prijenosa od 60 Mbps.

Dron je za 28 grama lakši od prethodnog, a njegov ram je 16 mm kraći i 32 mm širi, zbog čega je znatno stabilniji.

Nove DJI Goggles 3 naočale, koje omogućavaju korisniku da vidi ono što dron "vidi" dok leti,, mogu slati prijenos uživo s drona na DJI Fly aplikaciju te ga prenositi na drugi uređaj udaljen do 5 metara.

Također, moguće je koristiti kabl za dijeljenje prijenosa uživo na displayu ili drugom paru Goggles 3 naočala kako bi se podijelilo uzbuđenje s drugima. Goggles 3 naočale imaju ugrađenu bateriju s dodatnih sat vremena trajanja, GPS, dva microOLED displaya rezolucije 1080p i maksimalne svjetline 700 nita, a tu je čak i passthrough mod kako bi korisnik mogao posmatrati i svoju okolinu tokom leta drona.

Avala 2 može pohraniti do 90 minuta snimljenog videa rezolucije 1080p pri 60 gps u svoju internu memoriju od 46 GB, a moguće je i brzo podijeliti snimke putem Wi-Fi povezivanja na smartphone.

DJI Avata 2 s DJI Goggles 3 naočalama i DJI RC Motion 3 joystickom i jednom baterijom košta 999 dolara. Dodavanjem još dvije baterije, jednog Two-Way Charging Huba i torbe, cijena raste na 1.199 dolara. DJI FPV Remote Controller košta 199 dolara, a Avata 2 ND Filteri još 79 dolara. Ukoliko želite samo dron bez ičega, pripremite 489 dolara.