biznis
0

U toku izgradnja dva hotela u Srebrenici

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izgradnja savremenog hotela u centru Srebrenice, koje sa 10 miliona KM finansira Fabrika duhana iz Sarajeva, odvija se prema planu i u toku je zidanje četvrtog sprata.

Načelnik za urbanizam i stambeno-komunalne poslove ove opštine Mirsad Mustafić kaže da će turističku ponudu opštine Srebrenica značajno obogatiti izgradnja ovog hotela, te projekat Akcionarskog društva "Guber", vlasnika Radojice Ratkovca iz Srebrenice za izgradnju fabrike za pakovanje ljekovite Guber vode i hotelsko-banjskog kompleksa kod ovog izvorišta.

 Završena je priprema lokacija kod izvorišta Guber i ovih dana vrši se izlivanje temelja zgrade hotela, tako da je put do izvorišta zatvoren za saobraćaj od 8.00 do 17.00 sati zbog dovoza građevinskog materijala.

"Izgradnja punionice vode površine 930 metara kvadratnih i hotelskog kompleksa prva je faza projekta eksploatacije ljekovitog Gubera i izgradnje kapaciteta za oživljavanje i razvoj banjskog turizma u Srebrenici po čemu je ona prije rata bila poznata. Osamdesetih godina prošlog vijeka u sezoni je bilježeno i po hiljadu noćenja dnevno u Srebrenici. Predračunska vrijednost te investicije je oko deset miliona KM. Ovo je izuzetno važan projekat za budućnost Srebrenice", rekao je Mustafić. 

On je istakao da je investitor prikupio svu potrebnu dokumentaciju, saglasnosti i dozvole za gradnju prije uvođenja izvođača radova u posao. 

"Biće izgrađen hotelski kompleks površine 4.930 metara kvadratnih sa 44 dvokrevetne sobe, restoranom, kuhinjom, bazenom, turskim kupatilima, prostorom sa hidromasažnim kadama i ljekarskim ordinacijama, te depadansom površine od 3.370 metara kvadratnih sa 38 dvokrevetnih soba", naveo je Mustafić.

Prema njegovim riječima, investitor planira da ovaj projekat realizuje za godinu dana i da u turističko-medicinskom centru  zaposli 130 radnika. 
"Kako smo upoznati od investitora, većinskog vlasnika AD 'Guber', u drugoj fazi namjerava inovirati i proširiti postojeći hotelsko-banjski objekat 'Argentarija' i depadansom ga povezati sa novim modernim hotelom koji će tu biti sagrađen. U trećoj fazi predviđena je rekonstrukcija i modernizovanje oronulog srebreničkog hotela 'Domavija' i njegovih pratećih objekata koji su u izuzetno lošem stanju i koriste kao kolektivni smještaj za raseljena lica", pojasnio je Mustafić.

Prema njegovim riječima, tada će se pristupiti sanaciji zgrade depadansa "Domavije", koja nije renovirana nakon rata, pa sada predstavlja ruglo u centru ove varošice. 

Guber voda se još u rimsko doba koristila za liječenje, a tokom  austro-ugarske vladavine ovim prostorima milioni boca izvezeni su na zapadnoevropsko i američko tržište o čemu postoje sačuvani dokumenti. Guber se tamo prodavao kao lijek u apotekama.

U Srebrenici su za vrijeme socijalističke Jugoslavije izgrađeni hoteli i banjski turizam donosio je velike prihode opštini, ali i građanima. 

Nakon proteklog rata hoteli su samo djelimično sanirani i Banja Guber nije uspjela privući goste i pacijente. Kratko je radila i posljednjih nekoliko godina nije u funkciji. 

Izgradnjom modernih objekata za prijem imućnih klijenata iz svijeta koji će pored uslova za odmor, liječenje i rehabilitaciju ovdje imati na raspolaganju i mnoge druge sadržaje, što moderni turisti traže, želi se oživiti zdravstveni, ali i drugi vidovi turizma u ovom mjestu.
Da se na razvoj turizma i korištenje srebreničkih ljekovitih voda gleda sa optimizmom potvrđuju kapitalna investiranja u izgradnju turističkih kapaciteta. 

Ovim investicijama se stvaraju pretpostavke za razvoj turizma, otvaranje novih radnih mjesta i brži oporavak Srebrenice, njeno vraćanje na turističku mapu ovog regiona, odnosno podizanje standarda života građana.