Startup Akademija
18

Ana Bogdanović: Intera će mladima s poslovnim idejama pomoći da ih realiziraju

Piše: R. D.
Ana Bogdanović (Foto: R. D./Klix.ba)
Ana Bogdanović (Foto: R. D./Klix.ba)
Intera Tehnološki Park postoji već osam godina s ciljem unapređenja privredne scene te pomoći pojedincima da ostvare svoje poduzetničke potencijale. Ana Bogdanović vodi odnose s javnošču Intere TP, a u razgovoru za naš portal govori o najvažnijim aktuelnim projektima.

Bogadnović posebno ističe Startup Akademiju kao edukativno-mentorski program kroz koji INTERA TP već nekoliko godina pruža podršku mladim ljudima s dobrim poslovnim idejama u razvoju istih.

"Program se sastoji od niza treninga na kojima polaznici razvijaju poslovni model i usavršavaju vještine potrebne za uspješno upravljanje poduzećem te mentorskih sesija tokom kojih polaznici s iskusnim mentorima rade na rješavanju problema ili izazova specifičnih za njihovu poslovnu ideju. Program završava prezentacijama ideja na Demo danu na kojem komisija izabere najbolju ideju koja osvoji novčanu nagradu. Upravo započinje peti ciklus, a učešće u programu je i ovaj put besplatno s obzirom na to da se program realizira uz podršku Švicarskog poduzetničkog programa i Ministarstva privrede HNK", kazala je.

Drugi zanimljiv aktuelni projekt je Digitalni građanin, projekt kroz koji INTERA TP omogućava bibliotekama iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine da postanu centri digitalnih inovacija.

"Uključene biblioteke kroz projekt će omogućiti svojim korisnicima upoznavanje o najnovijim tehnologijama poput mikroračunara - micro:bit i BOSON uradi sam kompleta. Uključene biblioteke su u prvoj fazi projekta, nakon uspješnog završetka organiziranih obuka, na korištenje dobile po 20 mikroračunara, dok će nekima od njih u drugoj fazi biti donirani i 3D printeri. Projekt je finansirao Google, a provodi ga Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba", pojasnila je Bogadnović.

Aktivna je i Moja praksa, tromjesečni program kroz koji INTERA TP omogućava mladim ljudima stjecanje prvog radnog iskustva, a preduzećima olakšava pristup željenom kadru.

"Program se sastoji od niza treninga na kojima polaznici razvijaju svoje poslovne vještine te praktičnog rada na projektnim zadacima koje, prema vlastitim potrebama, kreiraju lokalna poduzeća. Upravo započinje 10. ciklus programa, a do sada se program pokazao iznimno uspješnim s obzirom na to da je više od 50 posto polaznika dobilo priliku za zaposlenje", kazala je Bogdanović.

Najprisutniji u medijima je Code Hub Mostar, prvi coworking prostor u središtu Mostara, koji je INTERA TP otvorio prije gotovo godinu dana.

"S obzirom na to da je otvoren kroz projekt CODE, finansiran iz sredstava EU, potpuno je besplatan za korištenje do kraja 2019. godine. Code Hub, osim radnih mjesta, dodatne opreme, brzog interneta, sala za sastanke i soba za pozive, svojim korisnicima nudi i dodatne sadržaje poput knjižnice, meetupa, radionica, treninga, neformalnih druženja i slično", kazala je Ana Bogadanović.