|

Connecto okupio bh. dijasporu u Mostaru: Vratili se i pokrenuli poslove

Connecto okupio bh. dijasporu u Mostaru: Vratili se i pokrenuli poslove
40
R. D.
25.7.2019. u 17:51
12
komentara
40

dijeljenja
Connecto okupio bh. dijasporu u Mostaru: Vratili se i pokrenuli poslove Foto: R. D./Klix.ba
Preko 150 učesnika danas je u Mostaru okupila konferencija "Connecto" koju organizira Tehnološki park INTERA. Konferenciju su podržali USAID Projekat "Diaspora Invest" i GIZ te predstavlja nastavak trenda popularizacije teme dijasporskog potencijala u ekonomiji.
Nakon održanih Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka prošlog mjeseca u Sarajevu, u fokus bh. dijaspore došao je Mostar sa skupom koji je prvenstveno fokusirana na umrežavanje i povezivanje lokalnih poduzetnika i dijasporskih ulagača. Nakon skoro šest godina pauze, INTERA je ponovno organizirala "Connecto".

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Direktora INTERA Tehnološkog Parka Vedran Šimunović je poručio je da je došlo pravo vrijeme za ovu ideju.

"Četvrtak u osmom mjesecu je tačka kada nam dolazi dijaspora, a mi još nismo otišli na more. Važno je imati tu tačku na kalendaru kada se planiraju ovi susreti. Sa nama su danas brojni investitori koji su već napravili rezultate i oni će podijeliti svoje priče", poručio je Šimunović.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Andrew Boegel je poručio da "u vrijeme kada slušamo priče o odlasku, na ovakvim skupovima i kroz saradnju sa dijasporom, imamo šansu da prepoznamo priče ljudi koji su se vratili, uložili svoj novac i sada stvaraju radna mjesta i razvijaju biznise u Bosni i Hercegovini".

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


USAID Projekat "Diaspora Invest" je imao priliku predstaviti novi poziv za tehničku podršku koji kompanijama pokrenutim investicijama iz dijaspore, a koje nisu starije od pet godina, omogućava podršku u poslovnom savjetovanju, obukama radne snage, certifikaciji i drugim razvojnim aktivnostima. Pored ovog programa, dva puta godišnje, Projekat raspisuje i poziv za investicijske projekte za koje osigurava grant sredstva.

Današnje aktivnosti se realiziraju u partnerstvu sa UniCredit Bankom, BH Futures Foundation, kompanijama 'Alfa Therm' i 'United Outdoor of BiH' i Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Nakon panel diskusija o potencijalu dijaspore u povezivanju i ulaganju u ekonomiju i obrazovanje, današnje susrete će zatvoriti Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji će govoriti o podršci ekonomiji BiH i potencijalu bh. dijaspore.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...