{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Bosanskohercegovačke biblioteke koračaju putem digitalizacije zahvaljujući INTERA TP-u

Klix.ba
23.1.2019. u 13:22
38
Bosanskohercegovačke biblioteke koračaju putem digitalizacije zahvaljujući INTERA TP-u
38
Bosanskohercegovačke biblioteke koračaju putem digitalizacije zahvaljujući INTERA TP-u
Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba uz finansijsku podršku Google-a pokrenuo je projekt "Digitalni građanin", čiji je partner za Bosnu i Hercegovinu krajem 2018. godine postao INTERA Tehnološki Park.
Kroz ovaj projekt, 20 biblioteka iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, čiji je pregled moguće vidjeti ovdje, postat će centri digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim tehnologijama poput mikro računara - micro:bit i BOSON uradi sam kompleta, dok će u drugoj fazi nekima od njih biti donirani i 3D printeri.

Biblioteke uključene u projekt će spomenutu tehnologiju dobiti na korištenje, a bibliotekari će na in-house edukacijama u Zenici (23.01.2019.) i Mostaru (24.01.2019.) naučiti kako koristiti micro:bitove, te kako stečena znanja primijeniti na stvaranju vlastitih kreativnih projekata s ciljem dodatnog obrazovanja svojih korisnika.

Razvijanje vještina na jednostavan i zabavan način

Zahvaljujući projektu "Digitalni građanin" korisnici biblioteka će od najranije dobi moći usvajati nove vještine i znanja, posuđujući i koristeći opremu, te sudjelujući na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.

Kroz implementirane aktivnosti, na jednostavan i zabavan način u vlastitoj lokalnoj zajednici svoje će vještine razvijati novi budući inovatori i kreatori, otvarajući tako nove mogućnosti i perspektive za Bosnu i Hercegovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: