Ulazak na velika vrata
48

Sve snažniji glasovi za izgradnju novih nuklearnih elektrana u EU s ciljem ukidanja fosilnih goriva

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slovački premijer Robert Fico rekao je u četvrtak ujutro na summitu o nuklearnoj energiji u Briselu da Slovačka planira izgraditi novu nuklearnu elektranu snage 1.200 megavata. Drugi čelnici također najavljuju obnovu nuklearnih potencijala.

Nuklearni summit organizirali su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Kraljevina Belgija, a na njemu je učestvovalo 20 čelnika država, 37 političkih delegacija i predstavnika iz područja nuklearne energije.

Napuštanje fosilnih goriva

Zajednički cilj bio je pojačati politički pritisak za oživljavanje atomske energije u Evropi, čak i uz finansijsko sudjelovanje Evropske unije, te naglasiti nezamjenjivu ulogu nuklearne energije u postupnom ukidanju fosilnih goriva.

Slovački premijer Fico u svom je govoru podsjetio da su 2007. njegovu vladu kritizirale Evropska komisija i Evropska unija zbog odluke da dovrši dva reaktora nuklearne elektrane Mochovce, a sada Unija govori o potrebi oživljavanja nuklearne energije.

"Vjerujem da je ovaj summit dokaz da su Evropska unija i njezina tijela sposobni mijenjati svoja stajališta, ne samo u području nuklearne energije", rekao je Fico.

Rekao je sudionicima summita da nuklearna energija igra ključnu ulogu u Slovačkoj te da se Slovačka u tom području može usporediti s Francuskom.

Nova nuklearna elektrana

Istaknuo je da Slovačka planira izgraditi novu nuklearnu elektranu snage 1.200 megavata te će u tu svrhu pozvati stručnjake iz cijelog svijeta. Dodao je da Slovačka ima iskustva s izgradnjom novih nuklearnih elektrana, ali i razgradnjom starih tipova reaktora.

Delegacije, uključujući Kinu, Indiju i SAD, također su govorila o nezamjenjivoj važnosti nuklearne energije u osiguravanju dovoljnih resursa za normalnu potrošnju i industriju.

Jedna od tema bilo je i finansiranje izgradnje novih tipova nuklearnih elektrana te moguće produljenje vijeka trajanja postojećih reaktora. Francuska nastoji u većoj mjeri uključiti institucije poput Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj ili njihove ekvivalente iz Azije ili Amerike u finansiranje ovih projekata.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen založila se za potrebu slanja snažnog političkog signala za podršku nuklearnoj tehnologiji Evropske unije. Precizirala je da zbog hitnosti klimatskih promjena zemlje moraju razmotriti mogućnost odustajanja od lako dostupnih izvora električne energije s niskim emisijama.

"Širenje rada današnje nuklearne flote jedan je od najjeftinijih načina za pružanje čiste energije u velikim razmjerima", objasnila je.

U isto vrijeme se založila za inovacije na području nuklearne tehnologije, koja je, prema njezinim riječima, u obliku malih modularnih reaktora.