Energetska nezavisnost
1

Srbija korak bliže izgradnji nuklearne elektrane: Ukida se zakon iz vremena Jugoslavije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zoran Dragišić, narodni poslanik Srpske napredne stranke podnio je danas Skupštini Srbije prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u SR Jugoslaviji.

Prijedlog kojim bi se ukinula zabrana gradnje nuklearki u Srbiji dolazi samo dan nakon završetka posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj gdje je jedna od glavnih tema bila saradnja u energetici i to posebno u oblasti nuklearne energije, piše Danas.rs.

Kako Dragišić objašnjava, taj zakon koji je Srbija naslijedila od SFRJ, a potom i SRJ, vezuje ruke zemlji u razvoju nuklearne energije, koja je najveći hit u energetici trenutno.

"Sve razvijene države razvijaju nuklearne kapacitete. Ovaj zakon sprečava čak i da vodimo raspravu o nuklearne energije", napominje on dodajući da je njegov stav da treba graditi nuklearke, ali da će ukidanje zakona pre svega omogućiti raspravu u društvu na ovu temu.

"Do 2050. godine po svim procjenama će nam trebati četiri puta više energije nego što sad možemo da proizvedemo, a kapaciteti na fosilna goriva ne mogu da zadovolje te potrebe. Moramo da idemo u susret onome što svet radi, da razvijamo nuklearnu energiju, jer ona je mnogo čistija i sigurnija od energije iz fosilnih goriva", smatra Dragišić.

On ukazuje i da je to zakon iz doba SFRJ, koji su i Slovenci i Hrvati stavili van snage. pa "ne vidim nijedan razlog da ostane na snazi u Srbiji".

Dragišić ocjenjuje da zabrana ne koči samo razvoj nuklearne energije, već i naučno istraživački rad i dijalog na tu temu.

"Važno da se zakon stavi van snage, a onda otvori društveni dijalog, da se struke pitaju o tome šta treba da radimo, da se donesu adekvatne političke odluke, jer kako da nastavimo sa fosilnim gorivima koje nemamo, jer da podsjetim mi smo ložili blato, a ne ugalj. Ako hoćemo da nastavimo sa razvojem i industrijalizacijom od nuklearne energije ne treba da bježimo", zaključuje on.

Na pitanje da li njegov prijedlog ima veze sa Vučićevom posjetom Francuskoj, on kaže da je to povezano, da je razgovarao sa Vučićem na tu temu.

"Očekujem da će već na prvoj sjednici, nakon izbora vlade, ovaj prijedlog da bude tačka dnevnog reda na skupštini. Očekujem da poslanička grupa 'Aleksandar Vučić-Srbija ne smije da stane', stane iza prijedloga, ali i veliki broj drugih poslanika, jer ovo nije politička, već strateška tema", zaključuje Dragišić.