Privreda
5

Razvoj hidroenergije u Dinarskom luku zahtijeva pažljiviju analizu

FENA
U povodu 22. marta, Svjetskog dana voda, Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) pozvao je sve investitore da obave dodatne analize troškova hidroenergetskih projekata, koji se trenutno razvijaju u regiji Dinarskog luka.

Istraživanje Univerziteta u Oxfordu pokazuje da korist većine velikih brana izgrađenih u posljednjih 50 godina ne mora nužno biti veća od troškova, štaviše, nova studija naglašava da postoje jaki empirijski dokazi da velike brane obično nisu najbolje energetsko i ekonomsko rješenje, saopćeno je iz WWF-a.

"Hidroenergija je obnovljivi izvor energije i u nekim slučajevima pravi izbor za zadovoljavanje potreba za energijom. Međutim, hidroenergija nije zeleni izvor energije sama po sebi, jer hidroelektrane mogu imati veliki utjecaj na slatkovodne ekosustave, ribarstvo i poljoprivredu", rekla je Francesca Antonelli, voditeljica slatkovodnog programa u Mediteranskom programu WWF-a.

Šezdeset posto od 227 najvećih svjetskih rijeka je već jako fragmentirano, s branama kao jednim od glavnih krivaca. Regija Dinarskog luka nije iznimka. Zbog jakog pritiska donositelja odluka trenutno u regiji postoje planovi za izgradnju više od 550 hidroelektrana, većina kojih je bez realne procjene financijskih, socijalnih i ekoloških troškova, upozoravaju iz WWF-a.

"Stvarno loš primjer je HE Lešće na rijeci Dobri u Hrvatskoj, gdje je investitor potopio 12 km prekrasnog kanjona zajedno sa staništima nekoliko ugroženih i zaštićenih vrsta. Početna procijenjena vrijednost projekta bila je 60 miliona eura, a ubrzo je narasla na više od 100 miliona eura, i to bez potrebnih mjera ublažavanja negativnih utjecaja na lokalnu zajednicu, koja se sada mora nositi s posljedicama - nizvodna erozija, zagađenje vode i poplavljena područja", naglašava Irma Popović Dujmović, stručnjak za slatke vode u Mediteranskom programu WWF-a.

Budućnost najvažnijih slatkovodnih ekosistema u regiji Dinarskog luka ozbiljno je ugrožena. U 2011. WWF-ov Mediteranski program pokrenuo je Inicijativu za održivu hidroenergiju u Dinarskom luku – DASHI – koja za cilj ima poboljšanje načina na koji se donose odluke o budućim hidroelektranama i poboljšanje upravljanja postojećim hidroelektranama.

"Inicijativa se najviše angažira oko nacionalnih i međunarodnih donositelja odluka, te na vršenje ključnih istraživanja i stvaranje javnog pritiska kako bi se očuvali najdragocjeniji slatkovodni ekosustavi Dinarskog luka", navodi se u WWF-ovom saopćenju.