Privreda
35

Porodice šehida i poginulih boraca Goražda traže odgovore: Gdje je predmet Šeh-in pumpe?

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Admir Osmanspahić najavio je održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će saopćiti imena osoba koje Organizacija smatra odgovornim za propast projekta Šeh-in.

Priča je počela daleke 1997. godine, kada je Organizaciji dodijeljeno zemljište na kojem je izgrađena benzinska pumpa sa pratećim objektima s ciljem da zapošljava članove boračkih porodica. Osam godina je pumpom upravljao stopostotni vlasnik Organizacija porodica šehida i poginulih boraca da bi 2005. godine Unis-institut dokapitalizirao preduzeće i postao većinski vlasnik. U međuvremenu je Šeh-in promijenio ime u Enol, a od prvobitnog i obećavajućeg preporoda, kako tvrde predstavnici Udruženja, nezakonite radnje, krediti i pozajmice drugim subjektima, dovele benzinsku pumpu na ivicu propasti.

Najnoviji pokušaj preuzimanja imovine Enola je od kompanije Proming koja bi imovinu preuzela od većinskog vlasnika i to za iznos duga nastalog na temelju podizanja kredita.

Organizacija nastoji zaštititi svoj dio vlasništva u iznosu od 30 posto što je u ovom trenutku neizvjesno jer je većinski vlasnik pumpu dao u zakup kompaniji Proming koja bi u roku od pet godina trebala vratiti više od milion maraka duga po osnovu kredita.

"Ja dok sam na ovoj poziciji neću to dozvoliti dok se sve ne raščisti", kategoričan je Osmanspahić.

Sumnjive radnje

A situacija u društvu koje je od osnivanja do danas promijenilo više vlasnika je prema riječima opunomoćenika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, vrzino kolo u kojem se iz promjene u promjenu, a preglasavanjem nanosila šteta manjinskom vlasniku u nizu sumnjivih pravnih i ekonomskih radnji u vezi dokapitalizacije.

"Ovo je vrzino kolo. Odluku o dokapitalizaciji Šeh-ina poništio je Općinski sud Goražde, međutim Kantonalni sud je prihvatio žalbu UNIS Instituta, uz obrazloženje da je dokapitalizacija mogla biti poništena samo na osnovu nalaza neke instituticije, a ne vještaka", ističe Almina Raščić.

Ona tvrdi da je bilo više štetnih ugovora o kreditnim zaduženjima.

"Živ predmet"

"Podiže se kredit na Šeh-in, a u roku od 2 ili 24 sata sredstva se u vidu beskamatnih pozajmica prebacuju na račun UNIS Instituta. Bilo je kredita po kojima se Šeh-in zadužuje uz kamatu od 9-10 posto, ta sredstva se sutradan prebacuju UNIS Institutu, da bi Šeh-in za deset dana uzeo pozajmicu od Lok mikrokreditne organizacije po godišnjoj kamatnoj stopi od 28,5 posto. A Lok je u vlasništvu istih ljudi čiji je i UNIS Institut, tvrdi Raščić.

Iz Organizacije su na adrese više tužilaštava u BIH uputili dopise u kojima traže odgovor na pitanje gdje se nalazi predmet benzinske pumpe Šeh-in. Traže da se rasvjetli, "sporna" dokapitalizacija iz 2005.godine.

"Ovaj predmet je 'živ', njime se još bakću tužilaštva. Mi smo zbunjeni jer je bilo nekoliko dopuna ovog krivičnog djela. Dokumentacija postoji, Kantonalno tužilaštvo šalje dopis da je sve proslijeđeno Federalnom, imam dopis Tužilaštva BiH jer je i SIPA ovo istraživala da nije na njihovom nivou. Pošto mi više ne znamo ni gdje se nalazi predmet, poslali smo upit da saznamo gdje je. Još nema odgovora", pojašnjava Raščić, opunomoćenica Organizacije porodica šehida, inače bivši sudski vještak u ovom predmetu.

Gordijev čvor oko sudbine i suvlasničkih odnosa Enola teško da će brzo biti raspetljan.

"I sada imamo situaciju da Proming ne vraća dugove pa se računi blokiraju od strane banaka kod kojih su dizani krediti", Osmanspahić, predsjednik Organizacije.