Kritično stanje
31

Aluminij preživio nedjelju: Zašto ugovor Nikšićeve Vlade, Novalićeva nije ispoštovala

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Današnji dan nije bio zadnji za mostarski Aluminij d.d. Uprava je kupila još 24 sata, otvorila komunikaciju s Vladom Federacije BiH i produžila nadu 900 radnika kompanije da će njihova radna mjesta ostati sačuvana.

Na protestnom okupljanju ispred trafostanice na Čulama preko koje je Aluminij spojen na energetsku mrežu, okupilo se stotinjak radnika. Čelnici Uprave informisali su prisutne medije o malom svojevrsnom napretku i kupovini vremena, a predstavnici sindikata najavili dalju borbu za svoja radna mjesta.

Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija, kaže kako je stanje i dalje jako teško, a da se osim hitnog reagovanja nadlažnih od Vlade Federacije BiH traži poštivanje Aneksa 8. potpisanog 2013. godine, kojim se ona obavezala subvencionirati dio troškova električne energije.

"Uspjeli smo obezbijediti električnu energiju za ponedjeljak, imamo komunikaciju s Vladom, a imali smo sastanak s dopremijerkom Milićević. Službeni odgovor Vlade još nemamo, a nadamo se da ćemo ga danas ili sutra dobiti", izjavio je Miloš, kazavši da ne zna kako to da Vlada cijeli jedan mandat nije poštovala dogovoreno.

Na pitanje novinara kako to da Elektroprivreda HZHB nema više razumijevanja za Aluminij, Miloš je odgovorio da nema tog subjekta koji može tolerisati neplaćanja, da se mora stvoriti novi pravni okvir.

"Ova firma može poslovati tržišno, ali joj je za to potreban pravni okvir kakve imaju slične firme u Evropi. Zbog duga koje imamo od prije četiri ili pet godina mi nismo u stanju od banaka dobiti garancije koje su nam potrebne za sklapanje ugovora o kupovini električne energije po povoljnim cijenana. Struju trenutno plaćamo po 85 eura, a da smo imali bankarske garancije početkom godine kupili bi je po 42 eura i ne bi uopće sada bili u problemu", pojasnio je Dalibor Miloš.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u Aluminiju, kazao je kako ovom simboličnom blokadom na trafostanici u Čulama nastoje skrenuti pažnju cijelokupne politike, a posebno Vlade Federacije za stanje u Aluminiju.

"Radnici su u velikom, opravdanom strahu, ali u borbi za očuvanje svojih radnih mjesta. Poduzeli smo sve moguće mjere. Ovo je samo prva stanica, naredna je Sarajevo, ako se u međuvremnu nešto ne desi", izjavio je Biokšić.

Dražen Pandža, v.d. direktor Aluminija d.d. Mostar, kazao je kako se Uprava vlastitim sredstvima uz pomoć jedne manje kompanije uspijela obezbijediti električnu energiju za ponedjeljak, ali da snabdijevanje narednih dana još nije sigurno.

"U direktnom kontaktu smo s dopremijerkom koja se direktno uključila u rješavanje problema. Situacija je i dalje kritična jer stoji blokada Nezavisnog operatera sistema. Kupili smo jedan dan, možda možemo još jedan, ali bez direktnog uključenja nadležnih organa nećemo uspjeti“, pojasnio je Pandža.

Po dogovoru koji je 2013. godine Vlada tadašnjeg premijera Nikšića potpisala s Aluminijem ona je dobila veći procenat vlasništva, a kompanija se obavezala isplatiti obeštećenja predratanim radnicima. Ti radnici danas tuže kompaniju i njima će kako kaže direktor Pandža kompanija morati isplatiti tražene iznose.