Komentari (40)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Od koga li energiju kupuje slovenska tvrtka GEN-I? Možda je i to energija generisana u BiH...
Dok Tuzla napravi blok 7 bice struje kao u prici
Nisam vidio ugovore, ali ko da gledam to se baš i desilo. Slovenci kupuju struju od EPBiH ili EPHB ili EPRS i prodaju nam je u Mostaru. Ništa ne rade, samo kupe kajmak. Ali eto ko zna možda fakat struja dolazi iz 4. izvoda, ali sumnjam.
A kada nestane para, trčite Nikšiću i kukate kako vam treba para, kako vam je teško. A onda struju plaćate strancima! Haj` zdravo!
@Dammir Potpisujem izrečeno. Nego, nešto drugo u tekstu mi je izazvalo zabunu. Izvedena jedinica u SI sistemu za snagu je W (vat). Obzirom da je riječ o relativno maloj jedinici u praksi se koristi MW (megavat). Inače se Ugovori o nabavci i isporuci električne energije formiraju na bazi količine energije, koju je potrebno isporučiti izraženu u MW (megavatima). Navedena jedinica u tekstu MWh/h, nije ništa drugo do pokazatelj prosječne konsumpcije snage u određenom periodu, pa se koristi za prikaz potrošnje energije i više informativnog karaktera i predstavlja pokazatelj planiranja potrošnje energije za narednu godinu. E sad, kako Ugovor bazirati na MWh/h, a ne na MW, izgleda to je moguće samo kod nas!?
@Turčin Jednostavno vrlo, u svakom satu će biti isporučeno po 100MW. Ovdje je greška što se ne piše MWh/h nego MWh. Moglo bi se eventualno napisat MW/h, ali se tako ne piše. A MWh/h može napisat samo neko nepismen.
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Al najsmjesnije je da struju prodaju i kupuju kao paprike na pijaci kao da ne postoji planiranje koliko se uopste moze proizvesti pa time i prodati. I uopšte kako Slovenci mogu prodavati struju kad je imaju manje od nas?! To se desi kad privatni sektor vlada državom a ne obratno!
20 km od mostara hidrocentala,a oni kupuju iz slovenije struju AHAHAHHAAHA YEBO IM JA MAME RETARDIRANE
da nije bilo premijera Nikšića ove fabrike više ne bi ni bilo i to je činjenica.
ma ja, a kad su iz Aluminija moljakali Elektroprivredu BiH da im proda struju, ovi rekli nemaju a višak struje prodali u Beograd..a Aluminij bez struje ne može radit, pa nek onda ljudi kupuju gdje je jeftinije pa makar i u Tanzaniji..
deGEN-I glupi ovoliko potencijala a oni struju kupuju
Struja je made in BiH,prodata slovencima a oni je preprodaju aluminiju,krug zatvoren,svi dobri a najsretniji bankari na Kajmanu
Još jedan u nizu "velikih uspjeha " Nikšić -Lijanović vlade ...kad se slikat po Mostaru i da vat izjave da je vlada NAJVEĆI dioničar u Aluminiju onda je sve ok ...kad treba uticati na poslovnu politiku kompanije onda ih Bradvica odvica ...svoju silu ova nadam se još malo kamarila na vlasti zna samo ispoljavati na Bosnalijeku , FDS,Krivaji , Diti , Hidrogradnji ...jad i čemer ...
Ljepota prava... To Slovenska struja valja a naša ne valja, i govno bi tuđe uzeli samo da ne kupe nešto domaće. Sramota
Ova struja i jeste nasa ali je prodata slovencima a oni je preprodaju aluminiju,milioni su u igri :)
Mah samo da se krade, niko ovdje ne gleda šta je isplatnije, ekonomičnije i jeftinije... Ovo samo kod nas može :)
MWh/h - dodje nesto kao prosjecan protok energije po satu. Znaci kupit ce 100MW x broj dana x 24 MWh
100 x broj dana x 24 MWh
Mislim da definicija MWh/h nije validna
eto nasi se hvale da imamo najjeftiniju struju a ovi uvoze iz slovenije :)))) dosad uvozili iz hrvatske pa posto su ovi sad eu nisu vise povoljni....e pa ja se pitam a gdje je onda slovenija :))) a ako se dobro sjecam vuk hamovic je zakupio sav visak struje u jugoistocnoj europi i on raspolaze sa njom
Ma ovdje sve propada svakim danom sve više i više ... Što ne propadne, izgori nam ... Vode već navečer nemam ... Uskoro će i GRAS da se gasi ... Ma stvarno crnjak za crnjakom ... Uskoro će RAT samo što se ne puca !
Pa samo iznosite pare iz BH