Mlada i uspješna
241

Nermina Markišić u 21. godini počela raditi na Wall Streetu, planira povratak u BiH

Piše: Mirza Abaz
Nermina Markišić
Nermina Markišić
Nermina Markišić je 21-godišnja djevojka čiji su roditelji za vrijeme ratnih zbivanja u BiH emigrirali u New York. Uprkos ne tako lakom životnom putu i borbi za opstanak uspjeli su odgojiti najuspješniju studenticu na St. Francis koledžu, jednoj od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u SAD-u.

Kao najbolja studentica u svojoj generaciji, ona će uskoro na svom matičnom koledžu održati i govor na ceremoniji dodjele diploma. Za njenu i priču njenih roditelja već su zainteresirani i neki američki mediji koji su ovu mladu djevojku uzeli kao primjer da se uz naporan trud i rad može uspjeti.

Nermina Markišić studira političke nauke i pravo, a istovremeno radi za jednu advokatsku kancelariju na Manhattanu. Iako je cijeli svoj život vezana za SAD, planira se vratiti u BiH i ovdje krenuti ispočetka.

"Kao prvo, htjela sam da moja porodica bude ponosna na mene i da shvati kako njihova patnja u ratu i patnja otkako su došli u SAD nije bila uzaludna. Sve ovo što radim i sve u čemu sam uspješna je isključivo za njih. S druge strane, da iskreno kažem, bosanski inat me ponukao da budem najbolji student i ta me ideja vodila do cilja", kazala je Markišić.

Ova mlada Bosanka s adresom stanovanja u Brooklynu otkriva kako ju je pravo oduvijek zanimalo te dodaje kako je u srednjoj školi shvatila da je to njen život i da bi se u pravnoj struci trebala okušati i kao profesionalac.

"U srednjoj školi imala sam priliku odlaziti u sudnice i učestvovati u diskusijama, i tada sam otkrila da imam talent za pravo. Htjela sam raditi kako bih stekla iskustvo u advokatskoj firmi. I našla sam jedan pravni ured na Wall Streetu na Manhattanu i oni su tražili moj CV. Međutim, ja sam ih nazvala i pitala da li mogu doći na razgovor, jer sam vjerovala da će me zaposliti kada me upoznaju, što se na kraju i desilo. Sve što je vezano za novac, pravo i generalno biznis se dešava na Wall Streetu u New Yorku i ja se osjećam veoma ponosno što sam uspjela svoj san ostvariti sama", priča nam.

Iako je rođena u SAD-u, Markišić za sebe voli kazati da je ipak Bosanka. Priča nam kako je svaki školski raspust provodila u Sarajevu i Mostaru, jer je porodica njene majke ostala u BiH.

"Svjesna sam da sam sretna što sam u SAD-u zato što imam veće mogućnosti da uspijem, ali ja uvijek kažem: 'Ovdje je bolje, ali u BiH je ljepše'. Moje srce je vezano za BiH. Ja sam u Brooklynu odrasla, ali se osjećam Bosankom jer sam stasala u bosanskoj kući, jedem bosansku hranu i govorim bosanski jezik. Prema tome, uvijek sam se osjećala borcem za Bosnu. Moja teza na fakultetu bila je o bosanskom ratu i kako još uvijek tinjaju vatre mržnje. Želim da pomognem Bosni u svakom slučaju, gdje god bude mogućnosti. Treba da se popravi ekonomija, društvena struktura i iskorijeni politička korupcija. Želim da budem neko ko doprinosi", zaključuje Nermina Markišić.

Za kraj je poručila kako će nastaviti usavršavati se u pravnoj struci i to u internacionalnim okvirima, a krajnja joj je želja izgraditi diplomatsku karijeru. Iako napominje da je pojedinac koji trenutno nema moć u svojim rukama, naglašava kako je svaka velika promjena kroz historiju upravo krenula od individue.