Strahuju za poslovanje
62

Biznismeni protiv AfD-a, upozorili zaustavljanjem investicija u Njemačkoj

B. R.
Vlasnik Wurtha se suprotstavlja AfD-u (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Vlasnik Wurtha se suprotstavlja AfD-u (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Nakon uspjeha desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) na nedavnim izborima za Parlament Evropske unije, sve više njemačkih kompanija iskazuje nezadovoljstvo politikom ove stranke.

Neke kompanije dovode u pitanje nastavak investicija u samoj Njemačkoj, a među onima koji su to učinili je njemačko-austrijski biznismen Reinhold Wurth. Kako je izjavio za javnu radijsku stanicu Deutschlandfunk, ako se ovaj trend nastavi, morate paziti gdje i kako ulažete. Najavio je da će razmotriti da li bi se moglo investirati u drugim državama.

Wurth je milijarder, vlasnik istoimene kompanije zbog koje je poznat kao "Kralj vijaka". Suprotstavio se AfD-u i prije izbora za Parlament EU, pozvavši svoje zaposlenike da ne glasaju za AfD. Jedan od razloga zašto se protivi ovoj stranci jeste njeno obećanje da će deportovati građane s migrantskim porijeklom.

Kompanija ovog 89-godišnjaka je svjetski lider u proizvodnji i prodaji materijala za montažu te zapošljava 30 posto ljudi iz inostranstva. Ako bi ti radnici izostali, to bi bila, kako je konstatovao Wurth, katastrofa. Nakon istrage o utaji poreza 2008. godine, Wurth je zaprijetio da će cijelo poslovanje svoje grupacije izmjestiti iz Njemačke.

Ekonomisti dugo upozoravaju na posljedice potencijalne AfD-ove ekonomske politike, prenosi tagesschau.