Zaštićeni pejzaž Konjuh
1k

Zlača, Muška voda i Djevojačka pećina u budućnosti: Adrenalinski park, jahalište i sportski tereni

A. K.
Djevojačka pećina, Zlača i Muška voda (Foto: A. K./Klix.ba)
Djevojačka pećina, Zlača i Muška voda (Foto: A. K./Klix.ba)
Zaštićeni pejzaž Konjuh od izuzetnog je značaja za Tuzlanski kanton, a njegove prirodne potencijale je potrebno unaprijediti. Zbog toga je započeta izrada detaljnih planova, kao propelera za razvoj turizma u ovoj regiji Bosne i Hercegovine.

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK izradili su nacrte detaljnih planskih dokumenata zaštićenog pejzaža Konjuh, a osnovna namjena je uređenje tri lokaliteta, odnosno Muške vode, Djevojačke pećine i Zlače.

Zaštićeni pejzaž Konjuh na području Kladnja (Foto: A. K./Klix.ba)
Zaštićeni pejzaž Konjuh na području Kladnja (Foto: A. K./Klix.ba)

Zaštićeni pejzaž Konjuh prirodno povezuje Tuzlu, Banoviće, Živinice i Kladanj, a nadležni navode da su motivi za izradu regulacionih planova intenzivnije opremanje društvenom, turističkom i rekreativnom infrastrukturom, što će osigurati uslove za razvoj turizma, kao primarne djelatnosti, zatim urbanog uređenja prostora te postojećih i planiranih sadržaja.

"Značaj zaštićenog pejzaža Konjuh za naš kanton je ogroman. Naime, Tuzlanski kanton se prostire na 2.640 kilometara kvadratnih, a 50 posto površine je pod šumskim predjelima i poražavajuća je činjenica da mi u konačnici nemamo gdje otići na izlet. Oni lokaliteti kojima raspolažemo u ovom trenutku imaju djelimično izgrađenu infrastrukturu ili su općenito bez nje, što je potrebno mijenjati", kaže za Klix.ba Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Zvjezdan Karadžin (Foto: A. K./Klix.ba)
Zvjezdan Karadžin (Foto: A. K./Klix.ba)

Usvajanje regulacionih planova, prema Karadžinovim riječima, veoma je bitno za razvoj turističkih potencijala kantona, ali i otklon u budućnosti, uzimajući u obzir da je ova regija BiH, posebno u 20. stoljeću, bila motor industrijskog razvoja cijele bivše Jugoslavije.

"Međutim, nama su sada ostale prljave tehnologije, termoelektrane, rudnici, opasni otpad i slično, a ovo će nam biti otklon u periodu dekarbonizacije, izvlačeći se iz tog miljea i ulazeći u nešto novo. Time ćemo kompenzovati gubitke radnih mjesta u industrijama koje će nestati korz proces dekarbonizacije", ističe Karadžin.

Kada je konkretno riječ o regulacionim planovima, planski dokumet lokaliteta Zlača obuhvata područje površine od skoro 76 hektara, a nalazi se u sjevernom dijelu prostora zaštićenog pejzaža Konjuh, na teritoriji Banovića i Živinica.

"U tom lokalitetu planiran je centar za zimski, zdravstveni, izletnički, vikend, sportski, rekreacioni i naučno-obrazovni turizam, s obzirom na to da posjeduje prostorne planove za plansko definisano širenje i izgradnju", navodi Karadžin.

Lokalitet Zlače (Foto: A. K./Klix.ba)
Lokalitet Zlače (Foto: A. K./Klix.ba)

Osim sektora turizma i ugostiteljstva, na Zlači su predviđeni i sadržaji stanovanja, odnosno izgradnja bungalova, zatim društvenih djelatnosti, sporta i rekreacije, saobraćaja i druge infrastrukture.

Povezivanjem s centrom na lokalitetima Muška voda i Brateljevići, ali i s ostalim lokalnim naseljima, stvaraju se mogućnosti za atraktivno i aktivno uključivanje zaštićenog pejzaža na dešavanja u savremenom turističkom tržištu.

Regulacioni plan lokaliteta Muška voda obuhvata područje površine skoro 32 hektara i nalazi se u jugozapadnom dijelu zaštićenog pejzaža Konjuh na teritoriji Kladnja.

"Tu je obuhvaćen čitav niz sportsko-rekreacionih sadržaja, među kojima je planirana teretana na otvorenom, jahalište, prostor za sportski ribolov, zimska vuča saonica i adrenalinski park, a čitav plan je protkan pješačkim, planinarskim, biciklističkim i trim stazama", pojašnjava Karadžin.

Muška voda (Foto: A. K./Klix.ba)
Muška voda (Foto: A. K./Klix.ba)

Jedan od najvećih dragulja zaštićenog pejzaža je Djevojačka pećina sa svim svojim osebujnim karakteristikama. Njen lokalitet se prostire na okvirno devet hektara, a prema Karadžinovim riječima, tu je predviđena izgradnja amfiteatra s novom pozicijom molitvenog dijela i edukativne staze duž rijeke Bukovice, uz posebnu zaštitu mezara neznane djevojke koja je ukopana unutar hladnih zidina.

Ulaz u Djevojačku pećinu (Foto: A. K./Klix.ba)
Ulaz u Djevojačku pećinu (Foto: A. K./Klix.ba)

Sama pećina ima neprocjenjivu arheološku dimenziju, a projektnim rješenjima predviđa se poboljšanje prostornih kvaliteta i dostupnosti.

Mezar neznane djevojke (Foto: A. K./Klix.ba)
Mezar neznane djevojke (Foto: A. K./Klix.ba)

Nakon provedene javne rasprave dostavljene su primjedbe građana, a one su se posebno odnosile na nacrt regulacionog plana Zlače, na čijem se lokalitetu nalaze privatni posjedi, gdje je planirana i izgradnja bungalova, kao i na trasu kretanja voza Ćiro, koji bi mogao imati svoju dionicu. Primjedbe iz Kladnja su išle u smjeru jasnijeg definisanja protivpožarnih puteva, dok su iz Šuma TK željeli znati koji su putevi predviđeni za izvlačenje drveta.