Kod Kladnja
42

Konačno uređen dio puta ka Muškoj vodi, nekadašnji turistički biser ponovo je atraktivan

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Kompleks muška voda kod Kladnja u vremenu bivše Jugoslavije bio je prepoznatljiva turistička destinacija, a nakon što ga je kupio privatni poduzetnik, udahnut mu je novi život. Za lakši dolazak do lokaliteta izvršena je i rekonstrukcija puta koji je prekategorisan u regionalnu cestu.

Naime, dionica Kladanj-Brateljevići-Milankovići od danas je konačno dobila status regionalne ceste, koji je prvobitno bio donesen još 2014., međutim ista odluka stavljena je van snage u toku naredne godine.

"Od tog perioda do danas Općina Kladanj uz podršku viši nivoa vlasti puduzimala je radnje kako bi se stvorile pretpostavke da cesta dobije zasluženi status, a paralelno se radilo i na ulaganju u istu. Tako je samo u 2018. i 2019. godini putem Vlade TK i Direkcija za ceste TK uloženo okvirno dva miliona konvertibilnih maraka u rekonstrukciju puta na najzahtjevnijoj dionici tako da se može reći da je ona riješena na zadovoljavajući način", naveli su iz Općine Kladanj.

Donošenjem Odluke Vlade FBiH o kategorizaciji cesta u regionalne kao zadnje u nizu proceduralnih aktivnosti koje su se provodile u zadnjim godinama, konačno je ostvaren višedecenijski cilj da općina Kladanj od danas dobije prve metre regionalnog puta na teritoriji svoje općine.

"U zahtjevu za poduzimanje aktivnosti, odnosno prekategorizaciji ceste iz lokalne u regionalnu općina Kladanj posebno je insistirala na hitnoj proceduri imajući u vidu historijski i turistički značaj navedene ceste i činjenicu da je općina Kladanj jedina općina na području Tuzlanskog kantona koja nema niti jednog metra regionalne ceste na svojoj površini od 331 kilometar kvadratni", istaknuto je.

Općinski načelnik Jusuf Čavkunović je izrazio zadovoljstvo konačno usvojenom inicijativom imajući u vidu put od inicijalne inicijative, preko resornog kantonalnog ministarstva, zajedničke inicijative kantonalnih vlada prema nadležnom Federalnom ministarstvu i konačnoj odluci na danas održanoj Vladi FBiH.

"Posebno je značajno što se stvaraju preduslovi da se konačno izvrši potrebna potpuna rekonstrukcija ovog putnog pravca kao i to da upravljanje dionice puta koja se nalazi na području općine Kladanj preuzima Direkcija za ceste TK", istaknuo je Čavkunović.

Regionalni put Kladanj-Brateljevići-Milankovići proteže se na području dvije općine i to Kladanj i Olovo u ukupnoj dužini 21 kilometar, a najveći dio ove putne komunikacije nalazi se na području Kladnja, odnosno 15,4 kilometra.

Kada je riječ o kompleksu Muška voda, njega je prije nešto više od dvije godine kupio privrednik Kasim Selimović po cijeni od 1,4 miliona konvertibilnih maraka.

Nedugo nakon toga pokrenute su brojne aktivnosti kako bi se ovaj kompleks, koji je godinama bio izložen propadanju, uredio te vratio u funkciju. Nakon rekonstrukcije, brojni građani prepoznali su njegov značaj te ga vrlo rado posjećuju.

Cilj novog vlasnika kompleksa je da Muška voda ponovo bude jedno prepoznatljivo turističko odredište, kojem će se sa zadovoljstvom vraćati gosti i planirati ga u svojim godišnjim odmorima, u ljetnom, ali i zimskom periodu.