Investicije
0

Balkan i Poljska privlačni za investicije ČEZ-a

FENA
Češka energetska kompanija ČEZ razmatra prilike za nove investicije, a pored Poljske najprivlačnije su joj zemlje bivše Jugoslavije - Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, odnosno bh. entitet Republika Srpska, objavio je u utorak praški privredni dnevnik Hospodarske novini.

ČEZ je već izrazio zainteresiranost za učešće na tenderu za izgradnju novih energetskih kapaciteta u Srbiji u vrijednosti 1,4 milijarde eura, koji je prije dvije sedmice raspisala "Elektroprivreda Srbije", a sada "baca pogled" na udio u crnogorskoj firmi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Crnogorska vlada je u ponedjeljak pozvala zainteresirane tvrtke da podnesu ponude za kupovinu 18,3 posto u državnom elektrodistributivnom preduzeću, s rokom do kraja aprila.

Osim ČEZ-a, za ovaj tender su zainteresirani i norveški Statkraft, talijanski Enel i kineski Des, pišu Hospodarske novini.

Dnevnik objašnjava da je EPCG pandan ČEZ-u. Oko dvije trećine je u vlasništvu države, a bavi se proizvodnjom, prijenosom, distribucijom i prodajom električne energije. Gazduje dvjema velikim hidroelektranama - Perućica i Piva i termoelektranom na mrki ugljen - Pljevlja.

Firma, čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu eura, već duže vrijeme posluje s gubicima. Prošle godine je imala sedam miliona eura gubitaka, ali gubici mogu postepeno da se smanjuju.

Za ČEZ je privlačno što bi i s manjinskim udjelom mogao upravljati EPCG po svome. Naime, izabrani investitor će, kako javlja Reuters, dobiti i petogodišnji menadžerski ugovor.

Prije nekoliko dana ČEZ je izašao iz zajedničkog preduzeća s Elektranama Republike srpske, ali je i dalje zainteresiran za izgradnju termoelektrane Gacko 2, navode Hospodarske novini.

ČEZ također razmatra mogućnost davanja ponude za kupovinu većinskog udjela u poljskoj kompaniji Enea, prenijela je agencija Bloomberg pozivajući se na poljski dnevnik Parkiet.

Poljska vlada posjeduje 76,5 procenata udjela u Enei i nedavno je objavila da bi svoj udio htjela prodati u drugoj etapi za sedam milijardi zlota (2,4 miliona dolara).

U novembru prošle godine poljska vlada je prodala 19 posto akcija švedskoj kompaniji Vattenfall za 1,7 milijardi zlota. Privatizacija Enee bi trebalo da bude završena u trećem tromjesečju ove godine.

ČEZ je sada vlasnik dviju elektrana na ugljen u Poljskoj i na tamošnjem tržištu ima uduo od oko dva procenta, pišu Hospodarske novini.