Lokacija Sjeverni logor
162

U Mostaru planiraju graditi savremeni objekat za Dom zdravlja Stari grad vrijedan oko 50 miliona KM

G. Š.
Ovako će izgledati novi objakat Doma zdrvlja Stari grad u Mostaru
Ovako će izgledati novi objakat Doma zdrvlja Stari grad u Mostaru
Mostar će graditi savremeni objekat za Dom zdravlja Stari grad na lokalitetu Sjevernog logora vrijedan oko 50 miliona KM i bit će jedna od najvećih kapitalnih investicija u sektoru primarne zdravstvene zaštite na području Hercegovine u zadnjih nekoliko decenija.

Direktor Doma zdravlja Stari Grad Edin Kapetanović za Klix.ba kaže kako se radi o projektu koji će se raditi u skladu sa svim propisima i standardima. Vjeruje da će ga buduće generacije ocijeniti kvalitetnim, navodeći da će potpuno promijeniti sliku primarne zdravstvene zaštite u tom gradu.

Projekt za nove generacije

"Radi se o objektu koji će uključivati većinu službi i funkcionalnih cjelina Doma zdravlja iz sektora primarne zdravstvene zaštite na jednoj lokaciji, što je jako važno, jer će fizička komunikacija i blizina obezbijediti daleko funkcionalnije i racionalnije obavljanje svih radnih procesa u ustanovi", kazao je Kapetanović za naš portal.

Ističe da je izgradnja ovog objekta prijeko potrebna jer je karakteristika Doma zdravlja Stari grad upravo to da je odveć razvođen u smislu nepovezanih odjela što mu stvara problem u funkcionisanju.

"Novi objekat će biti primjeren ukupno previđenim aktivnostima, iz primarne zdravstvene zaštite, uslugama preventivno promotivnim, kurativnim, rehabilitacijskim, edukativnim za, usudio bih se reći, ne samo našu, nego i za buduće generacije. Nadam se da će ovim, naše buduće generacije, kazati da smo napravili nešto dobro i kvalitetno", rekao nam je direktor mostarskog Doma zdravlja Stari grad.

Novi Dom zdravlja, kako ističe, prostirat će na površini koja obuhvata prema Regulacionom planu oko 10 hiljada kvadrata, a u osnovi je predviđeno da će više od dvije hiljade kvadrata zauzeti sami objekat.

"Prema arhitektonskom rješenju, imat će dvije podrumske etaže, prizemlje i još četiri sprata u različitim veličinama, jer ponuđeno arhitektonsko rješenje upravo ide u skladu s tim", pojasnio je naš sagovornik.

Investicija od 50 miliona KM

Finansijska procjena projekta orijentacijski je po njegovim riječima oko 50 miliona KM, što uključuje građevinske radove koji bi prema prvoj procjeni koštali oko 20 miliona KM, tehnička rješenja i svu potrebnu opremu.

Inače, Dom zdravlja Stari grad je smješten u naselju Brankovac i funkcioniše u veoma teškim uslovima, koji su kako kaže Kapetanović, davno prevaziđeni u civiliziranim sredinama, jer pored problema sa prilazom koji je praktično nemoguć u starom djelu grada, jer nema parkinga, objekat koji je građen u vrijeme austrougarske i adaptiran bez velikih ulaganja, ima mnoštvo nedostataka koji otežavaju rad.

"U Sjevernom logoru će objekat biti uz veoma prometnu saobraćajnu komunikaciju, koja ide u dvije trake u jednom, dvije u drugom smjeru, te povezuje kružni tok sa mostom Novi i to je uz sve ostalo jako značajno", kaže nam Kapetanović, te napominje da se ta lokacija nalazi i nedaleko od magistralne ceste M-17 koja slovi za najprometniju magistralu u državi.

Naglašava kako je to važan, pa možda i presudan momenat, s obzirom na to da im je Hitne medicinska pomoć trenutno smještena u naselju Carina, gdje je jednosmjerna ulica, te da u objektu napravljenom od donacija nakon rata djeluje uz brojne improvizacije što je daleko od svih standarda i normativa.

"Izmještanje Hitne medicinske pomoći u novi objekat je možda i najvažniji aspeket u cijeloj izradi ovog projekta, tako da ćemo imati na pravoj lokaciji Hitnu medicinsku pomoć, a možda čak i Centar urgentne medicine, ako neki drugi preduslovi budu realizovani", objasnio je Kapetanović.

Nova slika primarne zdravstvene zaštite

Naglašava da je ovo projektni zadatak i da je kao prva faza ove investiciono-tehničke dokumentacije pravljen u skladu sa standardima i normativima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Također, u skladu sa federalnim propisima, prema nužnim aktivnostima iz oblasti zdravstvenih kapaciteta prema broju stanovnika u Mostaru, kako bi se makar malo primakli ovom vremenu i ostalim razvijenim sredinama.

"Kad su u pitanju Domovi zdravlja, gdje god krenete, tu se ipak napredovalo u zadnjih 30 do 40 godina, a mi smo mahom u objektima koji su pravljeni jako davno, prilagođavani i adaptirani, te nikada nisu bili u skladu sa onima koje propisi nalažu", zaključio je direktor mostarskog Doma zdravlja Stari grad radostan što će se slika primarne zdravstvene zaštite ovim projektom konačno promijeniti u Mostaru.

Predstavljanje idejnog rješenja projekta "Dom zdravlja Stari grad", koji je nakon provedenog javnog poziva izradio arhitektonski biro "Arhi plus d.o.o. Mostar" održat će se 20. marta s početkom u 12 sati u Gradskoj vijećnici Mostara.