Važna investicija
75

U Mostaru pripremljen teren za gradnju objekta Lidla uz samu rijeku Neretvu

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru uskoro počinje izgradnja marketa njemačkog maloprodajnog lanca Lidl. Već su urađeni temelji i pripremljen teren za izgradnju prepoznatljivog objekta uz samu rijeku Neretvu na lokalitetu nekadašnjeg pekarskog giganta Žitopromet u naselju Centar dva.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz njemačke kompanije Lidl, konkurs za izvođača radova je u toku, a nakon toga slijede daljnje aktivnosti i potpisivanje ugovora kako bi se počelo sa izgradnjom objekta.

Ekipa portala Klix.ba prilikom obilaska terena se uvjerila da su temelji za objekat već urađeni te je teren pripremljen za betoniranje, nakon čega se očekuje postavljanje montažne konstrukcije u skladu sa standardima svih objekata njemačkog giganta koji su prepoznatljivi širom svijeta.

Trgovina će se graditi na lokaciji gdje je nekada bio bh. privredni gigant Žitopromet, a u sklopu izgradnje novog stambeno-poslovnog kompleksa "Projekt C2" koji uključuje izgradnju dvije stambeno poslovne zgrade na desnoj obali rijeke Neretve, kod novog Studentskog mosta koji je dio magistrale kroz centar grada.

Zanimljivo je to da je lokacija njemačkog maloprodajnog giganta odmah uz supermarket tuzlanske bh. kompanije Bingo, što će u ekonomskom smislu obogatiti ovaj dio najvećeg grada na Neretvi i građanima učiniti dostupnim širu ponudu u tom djelu grada.

Prema najavama, Lidl će imati trgovine širom Bosne i Hercegovine i trebale biti u svim mjestima koja imaju više od 30 hiljada stanovnika, a planira investirati oko milijardu KM i zaposli oko dvije hiljade ljudi.

Lidl je u Bosni i Hercegovini registrovan još 2021. godine, a u periodu do danas njemačka kompanija je angažovala više od 100 radnika, te krajem 2022. godine u našoj državi povećala kapital na skoro 100 miliona KM.

Pokrenuli su gradnju velikog logističkog centra u Lepenici kod Kiseljaka i započeli izgradnju marketa u Sarajevu, Gračanici, izgradili objekat u Bijeljini te se uskoro radovi očekuju i u Mostaru.