Zoran Puljić u društvu utjecajnih
0

FOTO / BiH ima svog predstavnika na forumu u Davosu

Sarajevo-x.com
Richard Quest sa CNN-a i Zoran Puljić
Richard Quest sa CNN-a i Zoran Puljić
Svjetski ekonomski forum u Davosu je najvažniji godišnji skup političkih i poslovnih čelnika. Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i društveni poduzetnik 2010. godine za centralnu i istočnu Evropu Svjetskog ekonomskog foruma je jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona na ovom prestižnom skupu.

Zahvaljujući upravo nagradi koja mu je dodijeljena u maju 2010. godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Briselu, Puljić ima priliku da među 2.500 najutjecajnijih političara i biznismena svijeta promoviše svoju zemlju.

Pored Puljića, najmlađeg društvenog poduzetnika, u Davosu se nalazi još 30 drugih društvenih poduzetnika iz cijelog svijeta: Indije, Australije, Kine, Kuvajta, Njemačke, Kolumbije, Južnoafričke Republike... Oni predstavljaju posebno cijenjenu grupu unutar foruma. Društveni poduzetnici su u okviru prvog dana održali cjelodnevnu radionicu u Posthotelu, mjestu gdje je jučer ekspodirala bomba. Međutim, prema riječima Puljića, eksplozija se nije odrazila na rad foruma, niti je spriječila dolazak važnih govornika, poput Sarkozya, Medvedeva, Clintona i Sorosa.
Prema riječima Zorana Puljića, zaključak sa konferencije je da se nalazimo u periodu odmah nakon krize. Sve pesimistične prognoze za kraj 2010. godine su se pokazale pogrešnim. Evropa je uspjela poslovati pozitivno uprkos svim teškoćama. Privreda je u blagom usponu, ali i dalje ostaje problem nezaposlenosti koji muči većinu zemalja.
Učesnici su složni oko činjenice da je postojala značajna saradnja svih velikih privreda, primarno G20 i da je to, uz pomoć Kine, pomoglo da se prevaziđe najteži period. Sada nakon krize, svjetski lideri se boje da će se individualni i često oprečni interesi različitih zemalja odraziti na međunarodnu saradnju, tačnije da će ona postati značajno otežana. Upravo zato, rađaju se ideje za jačanje međunarodnih institucija, te stvaranje novih.

"Također, sve je veća usaglašenost lidera da je neophodno Kinu i Rusiju uključiti u svjetske finansijske institucije. Većina razgovora je bila upravo na relaciji SAD – Kina. Kina je očigledno svjetska sila u usponu. U Kinu gledaju svi investitori i povjerenje u Kinu raste, dok je veoma upitno spram zapadnih zemalja. Sve ovo se odražava na raspored svjetskih sila. Evropa je pominjana u pozitivnom kontekstu, uz navođenje problema Grčke i Islanda. No, kako nam se učinilo nakon riječi grčkog predsjednika, poduzeti su ozbiljni koraci za smanjenje deficita, što bi trebalo utjecati na stabilnost eura", prenosi Puljić.