auto
4

SEAT Leon "zategnuo" bore, u ponudi novi motori

Klix.ba
Kompanija SEAT je otkrila svoj osvježeni model Leon, ali su promjene toliko male da ih je teško primijetiti.

SEAT je obnovio svoj najprodavaniji model koji donosi nekoliko kozmetičkih promjena korisnih u izuzetno konkurentnom segmentu. Promjene su uočljive na svjetlima i branicima, a rešetka hladnjaka je za 40 mm šira nego ranije. Izgled je unaprijeđen korištenjem hroma. Kupcima su dostupne verzije coupe, hatchback i karavan sa opcionim full LED svjetlima, pokazivačima smjera, maglenkama i ambijentalnim osvjetljenjem.

U unutrašnjosti je novi 8-inčni ekran osjetljiv na dodir za infotainment sistem, koji je zamijenio neku fizičku dugmad ranije prisutnu na centralnoj konzoli. Automobil posjeduje Traffic Jam Assist sistem koji omogućava autonomno kretanje automobila u gužvi, Lane Assist sistem, koji upozorava na napuštanje trake, te autonomni tempomat koji omogućava poluautonomnu vožnju pri brzini do 60 km/h. Novost je i mogućnost bežičnog punjenja smartphonea pomoću opcionog sistema Connectivity Box smještenog u centralnoj konzoli.

Osim uobičajenih paketa opreme Reference, Style i FR, obnovljeni Leon će biti dostupan i s opremom Xcellence koja donosi dodatne hromirane detalje i drugačije branike. Bit će ponuđen po istoj cijeni kao i FR verzija, a uključivat će LED multicolor ambijentalno osvjetljenje i sistem ulaska u automobil bez ključa.

U ponudu motora ulaze i 1,6-litarski turbodizelaš sa 115 KS, kao i 1,0-litarski trocilindrični benzinac s turbopunjačem koji razvija 115 KS. SEAT je najavio i praktičniji Leon ST sa sedmostepenim DSG mjenjačem za sve verzije s pogonom na sva četiri točka i 2,0-litarskim TDI motorom.

Najsnažnija Cupra verzija će biti predstavljena u narednom periodu, a iz SEAT-a su obećali da će donijeti "svoja iznenađenja". Ovaj model će biti snažniji od aktuelnog modela Cupra 290.

Narudžbe za obnovljeni Leon će SEAT početi primati prije kraja godine, a prve dostave se očekuju početkom 2017. godine.