auto
0

Seat Leon, najuspješniji španski automobil

Klix.ba
SEAT je nedavno lansirao redizajniranu izvedbu SEAT Leona, koja donosi najsavremeniju tehnologiju ali i svježiji izgled. Za tu priliku iz SEAT-a podsjećaju na bogatu historiju ovog modela.

O Leonu je puno toga poznato, međutim sljedećih devet činjenica o Leonu vrijedi pomenuti:

Sve tri generacije Seata Leona su dizajnirane, razvijene i proizvedene u Seatovim pogonima u Martorellu (Barcelona). Prvu generaciju dizajnirao je Giorgetto Giugiario, drugu Walter de Silva, a treću Alejandro Mesonero-Romanos.

Otkako je model uveden na tržište 1999.godine, prodano je gotovo 1,8 miliona ovih vozila. Prva generacija, u periodu od 1999-2005, prodana je u 534.797, dok je druga generacija (2005-2015) prodana u 140.000 primjeraka više nego prva. Uzlazni trend prodaje je pojačan sa aktuelnom generacijom od koje je od 2012.-2016.godine prodano 566.931 primjeraka.

  1. godina bila je najbolja godina za Leona, sa 165.000 prodanih primjeraka, 3% više u odnosu na godinu ranije, a to je najbolji prodajni rezultat otkad ovaj model postoji.

Čak 80% proizvedenih Leona izveze se iz Španije. Brojke ukazuju na rastuću popularnost brenda, ali i modela širom svijeta. Najvažnije tržište Seata je svakako njemačko gdje je prodano 136.674 primjeraka.

Leon je postao napopularniji model Seata, a 2014.godine je prvi put po prodaji nadmašio do tada najpopularniji model Ibiza. Seatova nova nada je model Ateca, prvi SUV ovog proizvođača.

Leon je šampionsko vozilo. Osvojio je dvije šampionske titule u okviru WTTC (World Touring Championship)šampionata i bio prvo vozilo sa dizelskim motorom u ovoj konkurenciji.

Seat Leon Cupra, za čijim upravljačem je bio Jordi Gene, 2014.godine bio je najbrži proizvodni automobil sa prednjim pogonom na Nürburgringu, a godinu kasnije Leon ST Cupra je postigao vrijeme kruga od 7:58:12.

Treća generacija Leona je u prosjeku lakša za 90 kilograma od druge generacije, te je bio prvi model u segmentu opremljen sa Full LED svjetlima.

Predstavljena je prerađena verzija treće generacije Leona sa brojnim tehnološkim inovacijama poput onih u Seat Ateci.

Redizajnirani Seat Leon će na tržištu Bosne i Hercegovine biti dostupan u februaru.