auto
15

Ovako bi mogla izgledati "oživljena" Toyota Supra

Klix.ba
Render
Prošlo je gotovo 15 godina otkako je Toyota "penzionisala" model Supra, ali se ovaj legendarni automobil vraća zahvaljujući saradnji Toyote i BMW-a.

Bavarska verzija automobila će zapravo biti model Z5 s mekanim krovom, dok će nova Toyotina Supra biti kupe s fiksnim metalnim krovom. Peta generacija Toyotinog legendarnog modela je već fotografisana nekoliko puta tokom testiranja i s mnogo kamuflaže, no, magazin OmniAuto je objavio render koji nagovještava mogući izgled automobila.

Koncept FT-1, koji je Toyota predstavila početkom 2014. godine, bio je znak da će Supra "oživjeti". Kasnije iste godine je koncept dobio grafitnu boju, zbog koje je automobil izgledao još atraktivnije. Produkcijska verzija će biti veoma slična konceptu FT-1, a očekuju se i neki karakteristični detalji starijih modela Supre. Dizajn će odati počast prošlosti, no sve ostalo će biti savremeno.

Vjeruje se da će kupcima modela Z5 i nove Supre biti na raspolaganju četverocilindrični i šestocilindrični motori, koje razvija kompanija BMW, no, postoje glasine da će najsnažnija verzija koristiti Toyotini plug-in hibridni sistem.

Proizvodnja novih modela neće početi prije 2018. godine, tako da se njihovo predstavljanje može očekivati tek u drugoj polovini 2017. godine. Proizvodit će se u fabrici u Grazu u Austriji, a godišnje će s proizvodne trake silaziti oko 60.000 automobila.

Neki kažu da će Z5 imati i coupe verziju, no, potvrde iz BMW-a još uvijek nema.