auto
9

Ovako bi mogao izgledati Teslin revolucionarni automobil

Klix.ba
Četvrti automobil kompanije Tesla Motors pod nazivom Model 3 bit će predstavljen krajem marta, ali detalji dizajna električnog automobila do tada ostaju velika misterija.

Automobil koji bi trebao označiti lansiranje Tesle među velike igrače svijeta automobilizma koštat će oko 32.000 eura. Također, bit će manji od predstojećih modela S i X, ne računajući sportski Roadster. Sa jednim punjenjem Model 3 će moći preći oko 320 kilometara i bit će načinjen od čelika, dok su njegova starija braća kreirana korištenjem karbonskih vlakana i aluminija.

Kako internet ne može čekati 31. mart 2016., mnogi su dizajneri odlučili okušati sreću i pokušati pogoditi kako će izgledati električni automobil koji će označiti ili procvat Tesla Motorsa ili njegovu propast.

Naime, Model 3 se postavlja kao vodeći pokretač projekta gigafabrike u Nevadi gdje se 2017. godine planira pokrenuti masovna proizvodnja baterija. Ukoliko Model 3 bude hit, sve proizvedene baterije imat će svoje kupce. U slučaju neuspjeha propada investicija od skoro 5 milijardi eura.