auto
54

Kompanija Tesla se sprema za ulazak na tržište jeftinih automobila

Klix.ba
Sljedeći automobil kompanije Tesla će biti predstavljen u martu, kada će kompanija početi primati narudžbe. Svijet čeka da sazna tehničke detalje i napokon otkrije izgled tog automobila, a već sada je poznata njegova cijena.

Kompanija Tesla Motors je saopćila da će Model 3 koštati 35.000 dolara. Međutim, s obzirom na to da se radi o električnom vozilu, automobil će na kraju uz stimulacije koštati manje od prosječnog automobila u SAD-u. Međutim, Model 3 se neće proizvoditi bar do 2017. godine, a ako bude odgađanja, olakšice koje snižavaju cijenu možda neće biti dostupne.

U kompaniji Tesla Motors su se u posljednje vrijeme fokusirali na prosječnog američkog kupca, a ne na bogatog kolekcionara automobila. Cilj je ponuditi automobil koji je pristupačan. Prvi kompanijin model je bio luksuzni roadster za koji je bilo potrebno izdvojiti šestocifreni iznos. Nakon toga je došao Model S sedan, čija je cijena blizu 70.000 dolara.

"Kritikovani smo zbog Tesla Roadstera, a ljudi su se žalili što proizvodimo skupe sportske automobile. Međutim, naš cilj je od početka bio da idemo ka revoluciji električnih automobila, pa nam je bilo potrebno vrijeme da usavršimo tehnologiju te napravimo drugu, pa treću verziju. Zaista, s automobilom koji košta 30.000 dolara ulazimo na masovno tržište", izjavio je direktor kompanije Tesla Motors Elon Musk.

O Modelu 3 se razmišljalo dugo. U međuvremenu, stigao je Teslin najnoviji automobil Model X, SUV koji je skuplji od Modela S sa cijenom od 130.000 dolara. Ovaj model je bio odgođen za gotovo dvije godine, a na tržištu se pojavio prošle jeseni. Dosad je dostavljen samo mali broj ranije naručenih automobila. Međutim, Tesla će u martu predstaviti svoj Model 3, automobil koji već dugo obećava. U SAD-u novi automobil košta u prosjeku 35.000 dolara, ali nakon niza podsticaja ta cijena će biti manja i do 6.000 dolara, što znači da će Model 3 biti jeftiniji od nove Toyote Camry i Honde Accord.

Sve to će biti moguće ako Model 3 na tržište stigne na vrijeme. Proizvodnja bi trebala početi 2017. godine.