Noviteti
58

Predstavljen Tesla Model 3, na tržište stiže krajem sljedeće godine

Klix.ba
Kompanija Tesla je predstavila dugoočekivani pristupačni električni automobil Model 3 u svom dizajnerskom centru u Hawthorneu u Californiji.

Radi se o četvrtom električnom automobilu kompanije Tesla, koji dolazi nakon skupocjenog Roadstera, Modela S i funkcionalnog crossovera Model X. Prodaja Modela 3 će početi krajem sljedeće godine, a cijena osnovnog modela će biti 35.000 dolara. Suosnivač i direktor kompanije Tesla Elon Musk je najavio da je kompanija već primila 115.000 narudžbi u posljednja 24 satia.

Model 3 izgleda kao umanjena verzija Modela S s prednjim dijelom bez rešetke hladnjaka kao što je slučaj kod Modela X. Unutrašnjost je kombinacija unutrašnjosti Modela S i X, a posjeduje najveći infotainment ekran koji je ikada viđen u Teslinim automobilima.

Musk je najavio da će Model 3 dobiti pet zvjezdica u svakoj kategoriji kada je riječ o sigurnosti te da će svaki automobil, bez obzira na paket opreme, imati Teslin Autopilot i sigurnosne sisteme.

Što se tiče performansi, najsporije verzije Modela 3 će od 0 do 100 km/h ubrzavati za šest sekundi, a treba imati na umu da će kupcima biti dostupne mnogo brže verzije. Domet automobila s jednim punjenjem baterije bit će najmanje 346 kilometara. To znači da će biti superiorniji od svog najljućeg rivala, nadolazećeg Chevyja Bolt, čiji domet iznosi 322 kilometra.

Musk je također istakao da je Model 3 prostraniji i udobniji od automobila jednake veličine koji imaju motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Razlog tome je što se baterije nalaze ispod poda, zbog čega su prednja sjedišta pomjerena prema naprijed, tako da putnici na stražnjem sjedištu imaju više prostora. U Modelu 3 ima dovoljno mjesta za pet osoba. Sve verzije automobila dolaze sa Supercharging sistemom, što znači da će se moći puniti na 7.200 stanica širom svijeta kada se nađe na tržištu 2017. godine. Broj stanica će kasnije biti povećan na čak 15.000.

Budući vlasnici Modela 3 će imati bolju podršku, jer će se broj servisnih objekata povećati sa 215 na 441 do kraja sljedeće godine.