Noviteti
19

Volkswagen predstavio novi i prostraniji Touran

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je konačno predstavila potpuno novi model Touran koji će javno debitovati na Sajmu automobila u Ženevi sljedeće sedmice.

Kao što se moglo i očekivati, dizajn je nešto "oštriji", ali je model zadržao "kutijasti" oblik koji se i očekuje od jednog MPV vozila. Kompaktni automobil je za 130 mm duži od prethodnika. Oko 113 mm dodatne dužine otpada na međuosovinsko rastojanje, čime se dobila prostranija unutrašnjost, koja je dostupna u konfiguraciji sa pet i sedam sjedišta. Iz Volkswagena tvrde da novi Touran ima najveći kapacitet prljažnika u segmentu koji je povećan za 48 litara u odnosu na prethodni model te sada iznosi 1.040 litara. Ako se preklope stražnja sjedišta, kapacitet se povećava na 1.980 litara.

Unutrašnjost je također i tehnološki unaprijeđena ugradnjom novih infotainment sistema koji podržavaju Googleov Android Auto sistem i Appleov Car Play sistem.

Novi Touran je dobio MQB platformu, a težina je smanjena za 62 kg u odnosu na prethodnika, iako je veći od njega.

Kada je riječ o ponudi motora, kupci će moći izabrati između nekoliko benzinskih motora s turbopunjačima i nekoliko dizelskih motora.

Ponudu otvara 1,2-litarski TSi sa 110 KS, a potom slijedi 1,4-litarski TSI sa 150 KS. Tu je i snažniji 1,8-litarski TSI motor sa 180 KS. U ponudi dizelaša su 1,6-litarski TDI motor sa 110 KS, kao i dva 2,0-litarska TDI motora koji isporučuju 150 i 190 KS. Svi motori dolaze sa stop/start sistemom i sistemom vraćanja energije regenerativnim kočenjem. Time je smanjena potrošnja goriva za 19 posto.

[VIDEO]http://content.worldcarfans.co/2015/2/24/super/973946535983298554.jpg[/VIDEO]

U Volkswagenu posebnu pažnju posvećuju sigurnosti putnika, tako da su dostupni brojni sigurnosni sistemi, kao što je adaptivni tempomat, automatsko kočenje poslije sudara, sistem za naglo kočenje u gradu, pomoćni sistem za saobraćajne gužve, sistem upozorenja na saobraćaj koji se nalazi iza automobila, sistem za prikolicu, kao i sistem koji omogućava otvaranje vrata prtljažnika pokretom noge.

Kupci Tourana će opciono moći dobiti i LED farove, kao i trozonski klima-uređaj. Također, dostupna je i MirrorLink tehnologija koja će omogućiti vozaču da sadržaj sa ekrana na smartphoneu vidi na većem ekranu infotainment sistema, koji je osjetljiv na dodir. Opcija će biti i sistem za pojačavanje glasa, koji će olakšavati komunikaciju putnika na prednjim i stražnjim sjedištima.

Volkswagen Touran će biti zvanično predstavljen uz veći i obnovljeni model Sharan 3. marta na 85. sajmu automobila u Ženevi. Narudžbe VW prima od ljeta, a isporuke se očekuju krajem godine.