Noviteti
4

Volkswagen Sharan "zategnuo bore", štedljiviji do 15 posto

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je objavila zvanične fotografije modela Sharan, koji je "zategnuo bore" i sada je štedljiviji do 15 posto.

Kada je riječ o dizajnu, ne može se reći da ih obnovljeni Sharan ima mnogo. On izgleda gotovo identično kao i njegov prethodnik, a izuzetak su LED stražnja svjetla, Jakart naplaci od legura i dvije nove boje, Crimson metalik crvena te Hudson Bay metalik plava.

U unutrašnjosti su postavljeni novi infotainment sistemi koji podržavaju usluge Apple Car Play i Google Android Auto. Kupci mogu birati između 5-inčnog Composition Color, 6,5-inčnog Composition Media i skupljeg 6,5-inčnog Discovery Media infotainment sistema sa navigacijom. MirrorLink podrška je također novost, a iz Volkswagena tvrde da su ugradili brže procesore koji su ubrzali sisteme i touchscreen operacije, proračun putanje i pokretanje.

Redizajnirani Sharan je dobio motore koji ispunjavaju Euro 6 normu.

Kada je riječ o benzincima tu su 1,4-litarski TSI sa 150 KS i 2,0-litarski TSI sa 220 KS.

Što se tiče dizelaša, u ponudi su 1,6-litarski TDI motor sa 115 KS i dva 2,0-litarska motora sa 150, odnosno 184 KS.

Šestostepeni manuelni mjenjač je standardan, a za sve motore osim 1,6-litarskog TDI-ja je dostupan i opcioni šestostepeni DSG mjenjač.

Volkswagen je poboljšao sigurnost i pomoćne sisteme koji sada uključuju automatski post-collision kočioni sistem. Za dodatni novac Sharan može biti opremljen i Front Assist sistemom sa integrisanim City Emergency Braking sistemom, Adaptive Cruise Controlom, sistemom upozorenja o napuštanju trake, sistemom upozorenja na slijepi ugao i trećom generacijom sistema za pomoć pri parkiranju.

Novi Sharan će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi u martu, a prodaja počinje u aprilu.