Noviteti
62

Prvi proizvedeni Bentley Bentayga izašao iz fabrike

Klix.ba
Bentley je obilježio važan dan u svojoj historiji. Prvi proizvedeni primjerak njihovog prvog SUV modela izašao je iz proizvodnih pogona.

Razvijan tokom četiri godine, Bentayga je prvi SUV iz Bentleya, a da bi postao stvarnost bilo je potrebno stvaranje više od 1.500 novih radnih mjesta u sklopu investicije od čak 840 miliona funti.

Bentley opisuje Bentaygu kao SUV koji će definisati pojam luksuznog SUV-a, prvi primjerci će biti isporučeni svojim kupcima u januaru naredne godine. U narednom periodu Bentley će se fokusirati na izradu modela iz serije “First Edition”, na koju otpada 608 primjeraka uključujući i primjerak koji odlazi na službu u Buckinghamsku palaču.

Prvi model koji je izašao iz pogona Crewe ima posebnu antracitnu boju i ručno je izrađivan i sklapan tokom 130 sati. U tom periodu, ultra-luksuzni SUV prošao je i kroz nove pogone za izradu karoserije i kroz novu lakirnicu.

Bentaygu pokreće novorazvijeni 6,0-litreni W12 twin-turbo motor sa 608 KS i 900 Nm momenta. Naknadno će biti ponuđen 4,0-litarski V8 TDI sa e-turbo tehnologijom kao i plug-in hibridna verzija koja stiže 2017. godine.