Noviteti
18

Hoće li Bentley imati najbrži SUV na svijetu?

Klix.ba
Sudeći po promotivnom videomaterijalu koji je objavila čuvena britanska automobilska kompanija Bentley, njihov prvi SUV pod nazivom Bentayga bit će najbrži SUV na svijetu.

U Bentleyju su najavili da će kupcima uskoro ponuditi najbrži i najsnažniji SUV koji se može kupiti, a potvrda svemu je predprodukcijska Bentayga s kojom je na nepoznatoj testnoj stazi ostvarena maksimalna brzina od 301 km/h.

Automobil u završnoj testnoj fazi pokretao je potpuno novi 6-litarski W12 biturbo-benzinski motor sa 608 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta. Motor je stigao kao zamjena za staru 6,3-litarsku opciju i u budućnosti će se nuditi s još više snage.

Mnogo toga oko Bentayge još uvijek je pod velom tajne, ali čekanju se bliži kraj, jer će produkcijska verzija prvog SUV-a u bogatoj historiji slavne britanske automobilske kompanije biti predstavljena na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu.

Bentley Bentayga zasnovan je na novom Audiju Q7. Produkcijska verzija bit će mnogo atraktivnija od testnih primjeraka koji pod različitim kamuflažama vrijedno sakupljaju testne kilometre, a početak prodaje planiran je za narednu godinu. Iz Bentleya je također stiglo saopštenje da će hibridno izdanje Bentayge u prodaji biti 2017. godine.