Noviteti
90

Bentley u Frankfurtu predstavio Bentaygu, najbrži i najluksuzniji SUV

Piše: Elvir Zubović
Foto: E. Z./Klix.ba
Bentyley Bentayga (Foto: Klix.ba)
Bentley je na sajmu automobila u Frankfurtu održao svjetsku premijeru potpuno novog modela i tako se priključio trendu superluksuznih marki koje su odbacile tradiciju i u ponudu uvrstile SUV i limuzinske modele. Klix.ba vam donosi ekskluzivne fotografije i video prvog Bentleyevog SUV-a iz Frankfurta.

Ipak, Bentley je pomjerio granice luksuza i prestiža, te se s pravom Bentayga može nazvati najluksuznijim a i najsnažnijim i najbržim SUV-om kojeg novac trenutno može kupiti.

Trend luksuznih SUV-ova u Frankfurtu je ove godine itekako izražen, pa je pored Jaguarovog F Pacea još više pažnje privukao i Bentley Bentayga, prvi SUV ove prestižne britanske marke.

Srce Bentyage je novorazvijeni 6,0-litreni W12 twin-turbo motor koji proizvodi čak 608 KS i 900 Nm, a koje šalje na sve točkove preko 8-brzinskog automatskog mjenjača. Uprkos svojoj veličini i težin Bentayga sprinta od 0 do 100 km/h za samo 4 sekunde i ima impresivnu maksimalnu brzinu od čak 301 km/h.

Jasno Bentayga je tehnički zasnovan na platformi Audija Q7, pa se može pohvaliti i relativno ekonomičnom vožnjom jer u prosjeku troši 12,8 l/100 km u kombinovanom ciklusu i emituje 292 g/km CO2.

U najboljim manirima Bentleya unutrašnjost Bentayge je vrhunski luksuzna, pa se može dobiti sa zasebnim zadnjim sjedištima, 1950-Wattnim audio sistemom, infotainment sistemom za putnike na zadnjim sjedištima koji ima dva 10,2-inčna tableta, a kao što možete vidjeti na našim fotografija Bentley nudi luksuzno rješenje i za najmanje putnike.

Zanimljiva je činjenica da Bentley tvrdi kako su već svi primjerci koji su planirani za proizvodnju rasporodani, uprkos pozamašnoj osnovnoj cijeni od 160.200 funti.