Noviteti
0

Porsche predstavio redizajnirani 911 Turbo i Turbo S

Klix.ba
Uoči predstojećeg Sajma automobila u Detroitu (SAD), Porsche je zvanično predstavio svoje redizajnirane modele 911 Turbo i 911 Turbo S.

Posljednje izdanje besmrtnog njemačkog sportskog automobila izvana karakteriše novodizajnirani prednji odbojnik u kojem su redizajnirani usisni otvori. Drugačija su i nova LED dnevna svjetla, a pažljivijim posmatranjem može se vidjeti da su drugačije ručke na vratima, kućišta i grafika zadnjih svjetala i 20-inčne aluminijske felge. Redizajniran je i poklopac motora, kao i zadnji odbojnik.

Minimalne promjene u unutrašnjosti uključuju novi upravljač na kojem je, po uzoru na hibridni 918 Spyder, instaliran selektor kojim će vozač moći da izabere jedan od četiri radna programa automobila (Normal, Sport, Sport Plus i Individual), a uz serijski Bose audio-sistem poboljšan je i multimedijalni sistem PCM (Porsche Communication Management). Među serijsku opremu spada i Sport Chrono paket s kojim se, za optimalno ubrzanje u trajanju do 20 sekundi, optimizira rad motora i mjenjača. Optimiziran je i rad sistema PSM (Porsche Stability Management).

Oba modela pokreće 3,8-litarski 6-cilindarski biturbo motor koji u svom posljednjem izdanju iz boxer konfiguracije isporučuje 540 (911 Turbo), odnosno 580 konjskih snaga u verziji 911 Turbo S. Slabija verzija od 0 do 100 km/h stiže nakon 3 sekunde, a maksimalna brzina automobila je 320 km/h. 911 Turbo S od 0 do 100 km/h stiže nakon 2,9 sekundi i prestaje ubrzavati kada kazaljka brzinomjera poklopi broj 330.

Iako su oba modela snažnija i brža od verzija prije redizajna, u Porscheu su revizijom motornog menadžmenta i prenosnih odnosa mjenjača uspjeli smanjiti prosječnu potrošnju goriva za 0,6 litara. Početak prodaje u Njemačkoj planiran je za kraj januara naredne godine, a početna cijena iznosi 174.669 eura.