Noviteti
4

Porsche predstavio redizajnirani 911 Carrera

Klix.ba
Uoči predstojećeg Sajma automobila u Frankfurtu Porsche je zvanično predstavio redizajnirani model 911 Carrera koji pokreće potpuno novi trolitarski 6-cilindarski twin-turbo motor.

Uz zadržavanje besmrtnog osnovnog oblika karoserije koji traje desetljećima, redizajnirani Porsche 911 Carrera (zasnovan na seriji 991) dobio je nova prednja svjetla u čija su kućišta integrisana četverostruka LED dnevna svjetla. Redizajn je uključio i nove felge, drugačije ručke na vratima, drugačija kućišta zadnjih svjetala i novi poklopac motora sa vertikalno postavljenim rešetkama za hlađenje.

U Porscheu još uvijek nisu objavili fotografije unutrašnjosti „osvježene“ 911-ice, ali su zvanično potvrdili da će automobil u standardnoj opremi raspolagati sa novim multimedijalnim sistemom kojim će se upravljati preko 7-inčnog displeja. Također je potvrđeno da će navigacioni sistem biti znatno napredniji od sistema koji se nudio uz model prije redizajna.

Pored najnovijih sigurnosnih sistema i sistema za pomoć vozaču u različitim situacijama, uz obnovljeni Porsche 911 nudit će se i Sport Chrono paket s kojim će vozač moći da bira između 4 radna programa automobila (Normal, Sport, Sport Plus i Individual). Uz modele koji su opremljeni automatskim mjenjačem sa dva kvačila (PDK) stiže i taster nakon čijeg će aktiviranja transmisija biti podešena za maksimalno ubrzavanje automobila u trajanju do 20 sekundi.

Porsche 911 Carrera u svom najnovijem izdanju pokreće novi trolitarski 6-cilindarski twin-turbo motor čija najveća snaga iznosi 370 KS, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta je 450 Nm. U slučaju snažnije verzije Carrera S motor iz iste konfiguracije nudi 420 KS i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 20 KS i 60 Nm više od prethodne generacije Carrere S.

U kombinaciji sa PDK mjenjačem i Sport Chrono paketom, 911 Carrera Coupe od 0 do 100 km/h stići će nakon 4,2 sekunde, dok će Carreri S Coupe za isti poduhvat trebati 3,9 sekundi. Maksimalna brzina snažnije varijante iznosi 308 km/h. Bez obzira na poboljšane performanse, redizajnirana Carrera štedljivija je 12 posto u odnosu na prethodnu, jer 911 Carrera S opremljen automatskim PDK mjenjačem u prosjeku sada troši 7,7 litara nakon 100 pređenih kilometara.

Redizajnirani Porsche 911 u njemačke prodajne salone stići će 12. decembra, a za osnovnu verziju 911 Carrera Coupe potrebno je izdvojiti 96.605 eura.